Social mediabedrijf Twitter koopt voor een onbekend bedrag podcastplatform Breaker. De deal is bij lange na niet de eerste overname van een podcastbedrijf door een groot techbedrijf. Amazon, Google en Apple: allemaal proberen ze een voet aan de grond te krijgen in de podcastwereld. Waarom willen die bedrijven deze markt veroveren?
Het antwoord is niet al te moeilijk: geld. En verdienen met een podcast gaat vrijwel op dezelfde manier als bij andere mediavormen, vertelt Tim de Gier, oprichter van Dag en Nacht Media. "Je kan werken met advertenties of met abonnementen", zegt De Gier.
Vooral met advertenties valt er steeds meer te verdienen. De podcastmarkt is ontzettend aan het groeien en daardoor willen steeds meer adverteerders hun advertenties laten horen in een podcast.
Verdubbeling omzet
Adverteren in een podcast is volgens De Gier effectiever dan in andere mediavormen. "Als je een podcast beluistert dan heb je jouw volledige aandacht erbij", vertelt De Gier. "Hierdoor werkt de advertentie ook beter."
De Gier merkt bij zijn eigen podcastbedrijf dat bedrijven eerst een klein beetje geld besteden aan advertenties. Op het moment dat ze merken dat het werkt, besteden de bedrijven veel meer. En dat is terug te zien in de omzet van Dag en Nacht Media, waar de advertentieverkoop ieder jaar bijna verdubbelt aldus De Gier.
Niet alleen het Nederlandse podcastbedrijf profiteert hiervan, het is een trend die wereldwijd te zien is volgens de Gier. In de Verenigde Staten is de advertentieomzet van podcasts boven de één miljard euro gestegen.

Tussenpersoon
Dat de advertentieverkoop zo stijgt is vermoedelijk de reden waarom de grote techbedrijven zoals Apple, Amazon en Spotify op deze markt inzetten. "Je ziet dat ze echt de tussenpersoon proberen te worden", vertelt De Gier. "Dan kunnen de techbedrijven namelijk de advertenties verkopen en daardoor veel geld verdienen."
"Een podcastluisteraar geeft ontzettend veel informatie over zichzelf. Je kiest namelijk bewust voor een bepaald thema of onderwerp."
Hooglaar Mark Deuze van de Universiteit van Amsterdam (UvA) geeft nog meer redenen waarom bijvoorbeeld Spotify inzet op podcasts. "Platformen, zoals Spotify, draaien op data van hun gebruikers", vertelt de hoogleraar. "Een podcastluisteraar geeft ontzettend veel informatie over zichzelf. Je kiest namelijk bewust voor een bepaald thema of onderwerp."
Gerichter adverteren
Met deze informatie kunnen de bedrijven uiteindelijk gerichter advertenties verkopen en dat is weer interessant voor de adverteerders.
Tegelijkertijd komen de techbedrijven in een onzettend machtige positie terecht. Zowel adverteerders als mediabedrijven worden afhankelijk van deze techbedrijven. Het wordt namelijk steeds lastiger om je publiek te bereiken zonder gebruik te maken van de platforms, legt Deuze uit.

Een paar
Uiteindelijk zijn deze overnames van de grote bedrijven niet in het voordeel van de podcastmakers, zeggen zowel De Gier als Deuze. Het grootste gedeelte van het geld zal namelijk naar de grote bedrijven gaan en niet naar de podcastmakers.
"Er zijn maar een paar mensen die echt kunnen leven van alleen maar podcasts maken."
"Er zijn maar een paar mensen die echt kunnen leven van alleen maar podcasts maken", vertelt Deuze. "Dit zijn vooral de mensen die schandalig veel geld krijgen om een podcast te maken, zoals Michele Obama." De andere podcastmakers zullen met een diverser verdienmodel moeten komen.
Dat kan bijvoorbeeld door een boek te schrijven en dat in je podcast te verwerken, legt Deuze uit. Een andere optie is het geven van workshops vanuit je expertise die je ook dankzij je podcast opdoet. Alles om ervoor te zorgen dat je niet te afhankelijk bent van één inkomstenbron, besluit hij.


Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief
Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief.