Ultimatum verlopen

Vuilophalers in actie, werkgevers weigeren 5 procent loonsverhoging

07 januari 2021 16:40 Aangepast: 07 januari 2021 16:49
Vuilniszakken op de Amsterdamse Zeedijk. Beeld © ANP Foto/Ramon van Flymen

Werkgevers in de afvalverwerkingsbranche hadden tot donderdag 15.00 uur om de looneisen van vakbond FNV in te willigen. Dat hebben ze niet gedaan, dus komen vuilophalers en werknemers van milieustraten in actie.

De werkgevers wilden nog wel in gesprek met bonden FNV en CNV, maar in de brief waarin ze dat aangaven stond 'zo weinig concreets' dat FNV daar niet eens aan wil beginnen, zegt woordvoerder Peter te Lintel Hekkert van FNV.

Op alle slakken zout

"Daarom beginnen we maandag op zoveel mogelijk plaatsen met een zichtbaarheidsactie. We hangen spandoeken en vlaggen op. Vrijdag de 15e gaan we actievoeren bij AVR Rozenburg. Een soort Covid-proof drive-in voor de medewerkers, die dan een werkonderbreking houden." 

Ook stiptheidsacties sluit hij niet uit. "Dat vuilnisophalers op alle slakken zout gaan leggen en bijvoorbeeld de containers niet legen die nog open zijn of net niet op de goede plek staan."

Meer loon en een bonus

De vakbond wil dat vuilnisophalers en mensen die in de milieustraat werken er per 1 januari dit jaar 5 procent loon bij krijgen. Dat komt neer op 50 euro bruto per maand. De werkgevers willen niet verder gaan dan 40 euro bruto, per 1 juni 2021.

Ook over de hoogte van een 'heldenbonus' steggelen de partijen. FNV vindt dat vuilophalers een extraatje van 500 euro verdienen voor hun harde werk; de werkgevers houden het op eenmalig 250 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV laat algemene looneis los: alleen harde eis voor enkele sectoren

Besmet huisvuil

Door corona en doordat andere mensen veel thuis werkten was het extra druk bij milieustraten, aldus Hanan Yagoubi, bestuurder van FNV Publiek Belang. Verder moesten vuilophalers meer verstouwen dan in de afgelopen jaren.

Daarbij ging het ook om afval van verzorgingstehuizen en ziekenhuizen en mogelijk om besmet huisvuil, volgens Yagoubi.

Wel eens

In totaal gaat het om circa 7000 werknemers, waaronder mensen op de vuilniswagens en strooiwagens en in de milieustraten. Zij vallen onder de cao grondstoffen, energie en omgeving, die nu dus opnieuw moet worden afgesloten. Het gaat om werknemers van bedrijven, niet van gemeenten.

Niet op alle punten zijn werknemers en werkgevers het overigens oneens. Op het gebied van onder meer pensioenen en duurzame inzetbaarheid hebben ze elkaar al wel kunnen vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van