Ga naar de inhoud
Kopers en oversluiters

'Recordaantal hypotheekaanvragen in coronajaar 2020'

De situatie voor starters op de woningmarkt ziet er in 2021 iets beter uit. Beeld © ANP

Lage hypotheekrentes, hoge huizenprijzen. 2020 was het jaar van records op de huizenmarkt. Ook het aantal hypotheekaanvragen steeg met een 'ongekende' 24,5 procent ten opzichte van 2019.

Met 535.375 hypotheekaanvragen registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) een recordaantal, zo blijkt uit jaarcijfers van de organisatie. De stijging was in de laatste kwartalen van dit jaar ook al waarneembaar.

Ondanks het coronavirus bleef de Nederlandse hypotheekmarkt onverminderd hard doorgroeien, concludeert HDN. In 2019 werden er nog ruim 430.000 hypotheken aangevraagd.

Kopers en oversluiters

Meer dan de helft van de hypotheekaanvragen was bedoeld voor de aankoop van een huis, de rest betrof oversluiters. Die laatste groep kende wel een groei van ruim 48 procent ten opzichte van 2019. Dat kwam onder meer door de lage hypotheekrente.

De rentes zijn het afgelopen jaar naar een historisch laagterecord gedaald. Wie op 1 januari 2021 een hypotheek afsloot voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie deed dat tegen een rente van 1,23 procent.

Hypotheekrente
Lees ook:
Hypotheekrente toch weer gedaald in 2020, maar het kan nog (een beetje) lager

Krapte op markt

HDN is een initiatief van diverse hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen en registreert ruim 80 procent van alle hypotheekofferte-aanvragen in Nederland.

Vanaf augustus vorig jaar zijn de hypotheekaanvragen volgens de instantie flink gestegen. Door de krapte op de woningmarkt steeg het gemiddelde hypotheekbedrag met 7,9 procent naar 312.100 euro. De gemiddelde woningwaarde steeg met 9,4 procent naar 386.000 euro.

Starters de dupe

Het is hiermee voor starters en doorstromers wel bijna onmogelijk geworden om nog een woning te bemachtigen, zegt HDN. Ook voor ondernemers lijkt het in deze tijd moeilijker om een woning te bemachtigen.

De doorsnee starter op de woningmarkt is dit jaar wel wat goedkoper uit, voorspellen economen van ING. De woningprijzen dalen wat en ook de hogere overdrachtsbelasting voor beleggers heeft de nodige gevolgen.

ING:
Lees ook:
ING: huis kopen voor starter wordt volgend jaar goedkoper