Ga naar de inhoud
Lager, lager, lager

Hypotheekrente toch weer gedaald in 2020, maar het kan nog (een beetje) lager

Beeld © ANP

De hypotheekrentes zijn het afgelopen jaar naar een historisch laagterecord gedaald. Wie op 1 januari 2021 een hypotheek afsloot voor 20 jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie deed dat tegen een rente van 1,23 procent. Dat was precies een jaar eerder nog 1,48 procent. 

En dat was in historisch perspectief al behoorlijk laag. Vergelijkingssite Rente.nl zette de rentepercentages op een rijtje. 

 

Het afgelopen jaar leek het er even op dat er een einde kwam aan de daling van de hypotheekrentes. Door de coronacrisis scherpte een aantal geldverstrekkers de voorwaarden voor een lening aan. Maar het kan dus nog lager. 

Twee kanten

Een lage hypotheekrente pakt voor individuele huizenkopers gunstig uit, maar voor de huizenmarkt als geheel zitten er twee kanten aan de medaille. Wie een lening afsluit met een lage rente leent 'goedkoper'. 

Maar als geld lenen relatief goedkoop is, zullen meer mensen dat willen doen. Daarmee stijgt de vraag op een toch al behoorlijk overprikkelde woningmarkt. Dat stuwt de prijzen nog verder omhoog. 

Bank
Lees ook:
Bank vraagt coronaverklaring bij hypotheekaanvraag: 'Vast contract niet langer afdoende'

Daalt de rente verder?

Toch is de bodem nog niet in zicht. De rente kan nog verder dalen, analyseert Amanda Bulthuis van Rente.nl. Al hangt dat af van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

"Bijvoorbeeld hoe snel het virus onder controle te krijgen is met de vaccinaties en de uiteindelijke economische impact van de coronamaatregelen. Toch verwachten wij voor 2021 geen enorme rentestijgingen. Mede door het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank en de verwachte stimuleringsmaatregelen", zegt Bulthuis.

Marges

Een enorme rentedaling is overigens ook niet waarschijnlijk. De marges van geldverstrekkers op hypotheekvlak staan met rentepercentages van tussen de 1 procent en 2 procent al behoorlijk onder druk.

"Een hele lichte daling van de hypotheekrentes zit nog wel in het vat, maar wij verwachten dat we het eerder hebben over honderdsten dan over tienden van procentpunten", zegt hypotheekbemiddelaar Van Bruggen Adviesgroep daarover in een trendanalyse

Een dip op de huizenmarkt komt eraan: dit is waarom

03:23
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief