Premies wel omhoog

Beurzen dik in de plus, verlaging meeste pensioenen in 2021 waarschijnlijk niet nodig

31 december 2020 11:55 Aangepast: 31 december 2020 12:25
Jongeren van nu kunnen maar beter flink sparen om van een onbezorgde oude dag te genieten, adviseert het CPB. Beeld © ANP

Door de stijgende beurskoersen van de afgelopen maanden lijkt een verlaging van de pensioenen van miljoenen gepensioneerden niet nodig. Dat denkt vakbond FNV.

"Het is te vroeg om de vlag uit te hangen, maar we verwachten dat de grootste fondsen net aan de goede kant van de streep zullen zitten", zegt Tuur Elzinga, pensioenonderhandelaar van de FNV.  

De laatste dag van het jaar is cruciaal voor de pensioenfondsen. Dan wordt duidelijk of hun dekkingsgraad boven de 90 procent zit. De dekkingsgraad bepaalt hoeveel geld de fondsen in kas moeten hebben om de pensioenen te kunnen betalen. De grens is 90 procent. Wie daaronder zit, is verplicht de pensioenen volgend jaar te verlagen. 

Vaccinnieuws stuwt koersen

Door de lage rente en de beurscrash door de coronacrisis in februari zaten veel fondsen daar tot voor kort ver onder. Ze waarschuwden dat ze volgend jaar misschien de meest drastische maatregel zouden moeten nemen: korten op de pensioenuitkeringen.

Dat is niet alleen nadelig voor gepensioneerden, maar ook voor werknemers. Zij bouwen minder rechten - en dus een lager pensioen - op.

Door de rally op de aandelenbeurzen van de afgelopen maanden lijkt die dreiging voor de meeste fondsen afgewend. Toen dit najaar duidelijk werd dat op korte termijn verschillende vaccins tegen het coronavirus op de markt zouden komen, schoten wereldwijd de aandelenkoersen omhoog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze 30-minners hebben hun pensioen wél geregeld

Ambtenarenfonds ABP keek in oktober nog tegen een dekkingsgraad van 87 procent aan, in november stond de graadmeter op 91,5 procent. Het pensioenfonds Zorg en Welzijn kwam in november uit op 91 procent. Beide fondsen maken maandag hun (voorlopige) dekkingsgraad bekend. 

Twee grote fondsen al uit gevarenzone

De twee pensioenfondsen in de metaalsector (PMT en PME) zitten al wat langer buiten de gevarenzone. PMT komt uit op ongeveer 95 procent, PME op 96. Beide fondsen kondigden vanochtend aan dat kortingen definitief van de baan zijn.

"Gezien de ontwikkelingen op de financiële markten, denk ik dat het kwartje voor het ABP en PFZW de goede kant oprolt."

"Gezien de ontwikkelingen op de financiële markten, denk ik dat het kwartje voor het ABP en PFZW de goede kant oprolt", zegt Tuur Elzinga. "Maar het blijft spannend."

Ook pensioenanalist Piet Rietman van ABN Amro schat, met een slag om de arm, op grond van eigen berekeningen in dat de grote vier fondsen de pensioenen niet hoeven te verlagen. Bij deze vier pensioenfondsen sparen of ontvangen ongeveer 8 miljoen Nederlanders hun pensioen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Soepeler regels voor fondsen op weg naar nieuw pensioenstelsel

Er zijn ook fondsen die niet aan een korting ontkomen. Het Pensioenfonds voor Verloskundigen bijvoorbeeld had in november een dekkingsgraad van minder dan 80 procent.

Premies omhoog

Maar ook de fondsen die de dans ontspringen, staan er financieel niet goed voor. Vorig jaar versoepelde minister Koolmees van Sociale Zaken de dekkingsgraad van 104 naar 90 procent en vanwege de bijzondere economische omstandigheden blijft die grens ook voor 2021 gelden.

Het betekent wel dat de fondsen structureel interen op hun vermogen om de pensioenen uit te betalen. Gevolg is dat bij veel fondsen volgend jaar de premies flink omhoog gaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pensioenpremie leraren en ambtenaren omhoog

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van