Werken loont meer

Belasting omlaag, accijns omhoog: dit verandert in 2021 in je portemonnee

01 januari 2021 10:01 Aangepast: 02 januari 2021 09:24
Drukte in een winkelstraat in Rotterdam, eind juli 2020. Beeld © ANP

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Elk jaar verandert het nodige in wet- en regelgeving. Dat heeft invloed op jouw portemonnee. We zetten de belangrijkste veranderingen op een rijtje. 

1. Minder inkomstenbelasting

Je hoeft dit jaar weer iets minder inkomstenbelasting te betalen. Tot een bruto jaarinkomen van 68.507 euro betaal je nog 37,1 procent, in plaats van 37,35 procent. Daarboven blijft het tarief 49,5 procent. 

2. Minder belasting bij eerste huis

Als je onder de 35 jaar bent en nog nooit een huis hebt gekocht hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Ben je ouder, of kocht je al eerder een woning? Dan betaal je gewoon 2 procent van de koopsom. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Makkelijker koopwoning starters door schrappen overdrachtsbelasting

Later dit jaar wordt dat alweer iets anders. Als je een huis koopt van meer dan 400.000 euro moet je toch gewoon weer overdrachtsbelasting betalen.

3. Subsidiepot voor elektrische auto weer gevuld

Vorig jaar racete de subsidiepot voor elektrische auto's naar de bodem. Het geld was snel op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ondernemen in het nieuwe jaar: brexit, corona en nieuwe regels

Dit jaar zit er een nieuw bedrag in, dus wie aanspraak wil maken op 4000 euro subsidie voor de aanschaf van een stekkerauto moet snel zijn. 

Voor tweedehands modellen kun je 2200 euro krijgen. Zo wil de overheid weggebruikers stimuleren over te stappen op elektrisch rijden. 

4. Minder belasting over spaargeld

Heb je een dikke spaarrekening? Dan blijft de overheid daar voor een groot deel vanaf. Eerder mocht je zo'n 30.000 euro op je spaarrekening hebben staan zonder belasting te hoeven betalen. Dit jaar wordt dat 50.000 euro. Als je samenwoont wordt dat verdubbeld. 

5. Sigaretten duurder

Rokers gaan weer meer betalen voor een pakje sigaretten of shag. In 2020 gingen de prijzen van rookwaren al hard omhoog, maar vanaf januari komt er voor een pakje 12 cent accijns bij. Shagrokers gaan 30 cent per pakje van 50 gram meer betalen. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van