15 miljard liter meer

Waterverbruik fors omhoog door corona en warme zomer

30 december 2020 12:31 Aangepast: 30 december 2020 14:15
Een zwembad in Deventer tijdens de warmste weken van het jaar. Beeld © EditieNL

Kwam je er bij het doorgeven van de stand op je watermeter achter dat je verbruik stukken hoger is dan vorig jaar? Je bent niet de enige. Tijdens de warme zomer en het vele thuiswerken hebben we de kraan flink opengedraaid.

Vitens, met bijna 6 miljoen klanten het grootste waterbedrijf van Nederland, leverde dit jaar ruim 4 procent meer drinkwater dan in 2019.

Vorig jaar verbruikten hun klanten ruim 372 miljard kubieke meter water. Dit jaar ligt het verbruik bijna 16 miljard liter water hoger, wat neerkomt op meer dan 388 miljard kubieke meter.

Nu is toenemend waterverbruik niet nieuw, zegt woordvoerster Evy Elschot van Vitens. Sinds 2015 zetten we de kranen steeds langer en vaker open. In die periode steeg het waterverbruik van Vitens-klanten met bijna 10 procent. Toch heeft corona ook wel degelijk invloed gehad op het waterverbruik. 

Bespaarknop

"Thuiswerken levert meer drinkwaterverbruik op dan werken op kantoren", zegt Elschot. "Kantoren zijn veelal uitgerust met watervriendelijke urinoirs en bespaarknoppen. Heel veel woningen (nog) niet." 

Meer thuis zijn leidt - mogelijk - ook tot vaker douchen, zegt ze. "Maar alles is en blijft uiteraard afhankelijk van hoe mensen zelf met het drinkwatergebruik omgaan." 

Een litertje drinkwater, wat kost dat?

  • Waterbedrijven rekenen tussen de 80 cent en 1 euro voor 1 kubieke meter (1000 liter) drinkwater.
  • Het toilet doorspoelen kost je zo'n 10 liter water.
  • Tenzij je een bespaarknop hebt, dan verbruikt de wc tussen de 2 en 6 liter.
  • Bij een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten spoel je 65 liter warm water weg in het putje.

In de zomer speelde corona nog op een andere manier een rol bij ons hogere waterverbruik. "De warmte en en het thuisblijven vanwege corona leidden ertoe dat we massaal aan het werk gingen in de tuin en ontspanning in en rondom het huis zochten", zegt Elschot.

Zwembaden

Met andere woorden: in de hete zomermaanden sproeiden we onze gazonnetjes dagelijks. En omdat we niet voor een paar weken naar het buitenland trokken, investeerden klanten hun vakantiegeld in opzetzwembaden. Die vervolgens gevuld werden met - gemiddeld - 2400 liter drinkwater. Reden tot grote zorg, schreef Vitens zelf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Door enorm verbruik mogelijk soms geen water uit kraan in grote delen van Nederland

Of ook de 1 miljoen klanten van branchegenoot Waternet thuis meer water hebben verbruikt door corona, kan het bedrijf niet hard maken, zegt woordvoerder Eveline Meltzer. Wel is duidelijk dat het bedrijf mínder water heeft verkocht dan vorig jaar.

Hoe gek dat ook klinkt, ook hier speelt de coronacrisis waarschijnlijk een rol, legt Meltzer uit. "De lockdown heeft veel invloed gehad op de bedrijfsvoering. Veel mensen in ons distributiegebied werken hier wel, maar wonen elders." Zakelijke klanten verbruikten daardoor minder water. 

Minder toeristen, minder water

Ook het wegblijven van (buitenlandse) toeristen speelde een rol. "Amsterdam valt binnen ons distributiegebied en die stad trekt normaal veel toeristen. Het is duidelijk dat hun wegblijven impact heeft gehad op de drinkwatervraag", zegt Meltzer.

Het enige moment waarop Waternet de vraag zag stijgen, was in de zomer, 'vooral in augustus'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van