Drukker door corona

FNV: 5 procent meer loon voor vuilophalers, anders stakingen

29 december 2020 15:00
Vuilophalers en andere werknemers in de afvalverwerking hadden het extra druk, aldus FNV. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Vakbond FNV wil dat vuilophalers en werknemers in milieustraten 5 procent loon erbij krijgen. Als die eis op 7 januari niet is ingewilligd, dan komen er acties zoals werkonderbrekingen en stakingen, dreigt de vakbond.

Door corona moesten werknemers in de afvalverwerking het afgelopen jaar hard werken en daarom is het tijd dat zij meer loon krijgen, vindt FNV. En niet zomaar meer, maar 5 procent erbij en per 1 januari, eist de vakbond. 

Dat komt neer op een loonsverhoging van 50 euro bruto per maand. Werkgevers willen niet verder gaan dan een loonsverhoging van 40 euro bruto per maand, met ingang van 1 juni 2021.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV: 'Deliveroo en Uber Eats kosten samenleving 32 miljoen euro per jaar'

'Heldenbonus'

Naast de loonsverhoging wil FNV een eenmalige 'heldenbonus' van 500 euro netto. Werkgevers willen niet verder gaan dan een eenmalige uitkering van 250 euro.

Het gaat om circa 7.000 werknemers, waaronder mensen op de vuilniswagens en strooiwagens en in de milieustraten.

Harder werken

Door corona en doordat andere mensen veel thuis werkten was het extra druk bij milieustraten, aldus Hanan Yagoubi, bestuurder van FNV Publiek Belang. Verder moesten vuilophalers meer verstouwen dan in de afgelopen jaren.

Daarbij ging het ook om afval van verzorgingstehuizen en ziekenhuizen en mogelijk om besmet huisvuil, volgens Yagoubi.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV laat algemene looneis los: alleen harde eis voor enkele sectoren

Stakingen

Om de eisen kracht bij te zetten, dreigt de vakbond dus met acties. Werkgevers hebben tot 7 januari 15.00 uur de tijd om de eisen in te willilgen, anders zullen werknemers het werk onderbreken of gaan staken, staat in het ultimatum.

Niet op alle punten zijn werknemers en werkgevers het overigens oneens. Op het gebied van onder meer pensioenen en duurzame inzetbaarheid hebben ze elkaar al wel kunnen vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van