Ga naar de inhoud
Coronacrisis

Zzp'ers kunnen geld dat ze lenen via Tozo later terugbetalen

Een meubelstoffeerder die zzp'er is aan het werk. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Patricia Rehe

Zelfstandige ondernemers hoeven geld dat ze hebben geleend via de Tozo-regeling niet vanaf 1 januari terug te betalen, dat is uitgesteld met zes maanden tot 1 juli volgend jaar.

Dat meldt staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Het kabinet denkt dat het voor veel zzp'ers nog lastig is om het geleende geld terug te betalen. 

Tot 1 juli hoeven ondernemers die geleend hebben, geen rente te betalen. De aflossingstijd wordt ook met zes maanden verlengd tot drieënhalf jaar.

'Geen
Lees ook:
'Geen maatwerk bij coronasteun, meer ondernemers vallen buiten de boot'

Effecten coronacrisis bestrijden

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo) werd in het leven geroepen als één van de regelingen om de effecten van de coronacrisis te bestrijden.

De Tozo-regeling zorgt ervoor dat zelfstandigen die door de crisis minder verdienen dan een bijstandsuitkering een aanvulling kunnen aanvragen op hun inkomen. Dat wordt dan aangevuld tot het bijstandsniveau: 1059 euro voor alleenwonenden en 1512 euro voor stellen.

Vermogens- en partnertoets

Er is een verschil tussen de verschillende Tozo-regelingen. Bij Tozo 1 (die gold in maart, april en mei) werd alleen gekeken naar het inkomen van de zzp'er. Bij Tozo 2, vanaf juni, was er een partnertoets.

Bij de huidige Tozo 3-regeling, die op 1 oktober begon, was het aanvankelijk de bedoeling dat er een vermogenstoets zou worden ingevoerd. Dat is echter uitgesteld tot 1 april 2021.

CBS:
Lees ook:
CBS: groot risico op armoede voor zzp'ers in handel, vervoer en horeca

CPB wilde Tozo afschaffen

Het Centraal Planbureau (CPB) adviseerde om de eisen voor zzp'ers strenger te maken, door alleen zzp'ers met geen of weinig vermogen steun te geven.

Een andere optie is het helemaal stoppen van coronasteun aan zzp'ers en dat ligt het meest voor de hand, schreef het CPB.