Paar tientjes

Zachte winter: veel mensen krijgen geld terug van de energiemaatschappij

17 december 2020 14:54 Aangepast: 17 december 2020 14:59
Beeld © Richard Brocken

Het ziet ernaar uit dat we dit jaar een zachte winter krijgen. Er waren al 233 aaneengesloten dagen waarin de temperatuur niet onder de 10 graden kwam. En ook een witte kerst zit er volgens Buienradar niet in. Dat betekent waarschijnlijk een flinke besparing voor de energierekening.

Goed voor de portemonnee dus zo'n zachte winter met hoge temperaturen. Zelfs nu veel mensen mensen bang zijn dat door het thuiswerken de energierekening stijgt, zegt Robert Portier, woordvoerder bij Vattenfall. 

Het tegendeel is waar: "Wij zien op dit moment nog steeds dat een ruime meerderheid van onze klanten een (klein) bedrag terugkrijgt op de jaarnota", vertelt Portier.

Hoeveel je terugkrijgt is moeilijk in te schatten. "Dat is lastig te bepalen", vertelt Rianne de Voogt , woordvoerder van Eneco. "Dit komt omdat veel huishoudens allemaal een ander contract hebben waardoor het lastig is om een precies bedrag te geven."

Wel zegt ook De Voogt aan dat de zachte winter veel invloed heeft op de energierekening.

Een indicatie

Een onderzoek van energiebedrijf Essent kan toch een kleine indicatie geven. Een gemiddeld huishouden besteedt ongeveer 1000 euro per jaar aan aardgas. Hiervan gaat meestal zo'n 60 procent (600 euro) op in de winter. Veel gaat dan vaak naar de verwarming.

Voor de zachte winter van 2015-2016 zag Essent dat de consumenten 25 procent bespaarden in de wintermaanden. Dit kwam voor een gemiddeld gezin uit op zo'n 150 euro besparing in totaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Energierekening daalt flink door coronacrisis: gas 20 procent goedkoper

Lage gasprijs

Nu zijn ook de tarieven voor volgend jaar bekendgemaakt. En daar spelen de coronacrisis en de lage gasprijs een grote rol in. "Met de coronacrisis is de energievraag gedaald en ook de olieprijs is momenteel laag", vertelt de Voogt. "Dit speelt een rol bij de gas- en elektriciteitsprijzen."

De gasprijzen zijn gekoppeld aan de olieprijzen. Als de olieprijzen dalen dan wordt ook het gas goedkoper. 

De prijs van olie komt uiteindelijk tot stand door onder andere de hoeveelheid olie die wereldwijd vooradig is en de verwachte vraag naar olie in de toekomst. En door de coronacrisis is de olieprijs flink in elkaar gezakt. Dit zorgt dus ook voor een lage gasprijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Afspraken productieverlaging niet genoeg: olieprijs daalt juist

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van