Ga naar de inhoud
Van onze partner SkillsTown

Er wordt meer online geleerd dan ooit

Beeld © GettyImages

Videobellen met elke keer een ander programma, leidinggeven op afstand en fit blijven terwijl je heel de dag thuis zit. Deze lange periode van thuiswerken vraagt heel wat nieuwe vaardigheden van ons. Dat merkt online opleider SkillsTown ook.

Voor veel bedrijven is de coronacrisis een regelrechte ramp die veel te lang duurt. Maar er zijn er ook die juist wel varen bij deze vreemde tijden van thuiswerken en weinig ondernemen. Online opleider SkillsTown is zo’n bedrijf: sinds april is het aantal online opleidingen en trainingen dat bij hen afgenomen wordt met 200% gegroeid. Als kers op de taart werd vandaag bekend dat SkillsTown nieuw op één binnengekomen is in de categorie ‘trainingen en opleidingen’ van de MT1000. Ceo Hans Schuurmans vertelt hoe het er sinds maart dit jaar in zijn bedrijf aan toe gaat.

Corona gerelateerde trainingen

“Toen bekend werd dat iedereen zoveel mogelijk thuis moest gaan werken hebben wij 90% van onze werkzaamheden stilgelegd, om ons te kunnen focussen op corona-gerelateerde trainingen en opleidingen.” begint Schuurmans. In die eerste periode was er enerzijds veel vraag naar trainingen over digitalisering, anderzijds naar kennis over het coronavirus zelf. Vooral bedrijven en organisaties in de zorg en welzijnssector wilden hun personeel corona-inhoudelijk bijspijkeren. Schuurmans: “Denk hierbij aan kinderopvangorganisaties.” Bij de digitaliseringstrainingen ging het vooral over praktische zaken als videobellen en Office-toepassingen. Toen duidelijk werd dat thuiswerken voor langere tijd de norm zou worden, kwamen daar ook trainingen over leidinggeven en bedrijfscultuur op afstand bij.

Corendon College

Corendon is één van de bedrijven die sinds corona extra investeert in de ontwikkeling van hun werknemers via SkillsTown. “Dat deden we altijd al, met onze online leeromgeving Corendon College,” vertelt HR manager Marye Veerhuis “Maar nu veel van onze werknemers thuiszitten en het niet voor alle functies mogelijk is om vanuit huis te werken, nog veel meer.” De werknemers die niet vanuit huis kunnen werken hebben nu volop tijd voor trainingen en opleidingen, en zo wordt hun tijd toch zinvol benut. De trainingen die Corendon haar werknemers via SkillsTown aanbiedt zijn deels vakinhoudelijk, denk aan vaardigheden die verbeterd kunnen worden of bedrijfsprocessen die vernieuwd zijn.

Gezond en gemotiveerd

“Maar de laatste tijd besteden we ook veel aandacht aan thema’s als duurzaamheid en vitaliteit.” vertelt Veerhuis. “We hebben bijvoorbeeld verschillende health challenges voor onze mensen geformuleerd. Zo’n uitdaging kan iets kleins zijn, zoals voldoende water drinken of iets groters zoals het behalen van je stappendoel.”
Ook Schuurmans ziet een ontwikkeling in het type trainingen waar vraag naar is: “Inmiddels zien we inderdaad dat trainingen over het gezond en gemotiveerd houden van werknemers de overhand nemen. Trainingen om een burn- of bore out te voorkomen bijvoorbeeld.”

Hoogste nieuwe binnenkomer

De nummer één-vermelding in de categorie ‘trainingen en opleidingen’ van de MT1000 is een enorme opsteker voor SkillsTown. Of ze deze aan corona te danken hebben durft Schuurmans niet met zekerheid te zeggen, “Maar het laat wel zien dat het online het overneemt, voorheen stonden er uitsluitend traditionele opleiders in dit rijtje.”

Nieuwsgierig geworden? Ga naar de website van SkillsTown om al hun opleidingen en trainingen te bekijken.