Personal finance

Zelfstandigenaftrek belangrijk voor veel ZZP’ers

02 februari 2016 16:28 Aangepast: 01 augustus 2017 13:30

In de uitzending van Money Talks gaat het vanavond hard tegen hard over de ZZP’ers. De redactie van het programma spreekt alvast vier ZZP’ers over het afschaffen van de zelfstandigenaftrek.

Henk Verreck

Thumbnail

Verreck is 13 jaar ZZP’er in de zorg. Hij heeft zijn bedrijf Henk Verreck Arbo+Zorg opgericht toen hij overtallig was geworden bij zijn oude werkgever. Henk oriënteerde zich op de arbeidsmarkt, en kwam toen tot de conclusie hij er gelukkiger van werd als hij als zelfstandige aan de slag ging. 13 jaar later wil hij niet meer werken in loondienst.

Een afschaffing van de zelfstandigenaftrek zou voor hem lastig worden. "Ik zou dat nu wel kunnen opvangen, maar dan heb ik minder tijd om andere dingen te doen die ik belangrijk vind, zoals bijscholing Als werknemer in de zorg verplichten verzekeraars dat je op de hoogte blijft van de ontwikkelingen in het vakgebied. Daar heb ik nu voldoende ruimte voor, maar als de zelfstandigenaftrek wegvalt wordt dat lastig, zowel qua kosten als qua tijd."

"Ik zou waarschijnlijk een afweging moeten maken, of doorgaan met mijn vak, of iets anders gaan doen", vertelt Henk. "In de zorg werk je ook met gedwongen tarieven, dus die kan ik niet zomaar omhoog gooien." Hij is er dan ook voor dat de zelfstandigenaftrek moet blijven. En als die dan toch wordt afgeschaft, dan vindt hij dat de ZZP’ers wel terug moeten in het sociale vangnet. "Het is niet zo dat de ZZP’ers alleen maar de lasten moeten dragen, we hebben ook recht op de lusten."

Joost van Lingen

Thumbnail

Van Lingen heeft nu bijna 20 jaar een succesvol meubelmaak- en timmerbedrijf. Hij is erg gehecht aan het ondernemerschap. "Ik heb bewust de keuze gemaakt voor werken zonder personeel. Ik wil zelf graag mooie dingen maken, ik vind het leuk om iedere dag met hout in mijn handen bezig te zijn. Als ik personeel in dienst zou nemen, ben ik bang dat ik meer aan het managen ben. Daarnaast vind ik het eigenlijk ook wel lekker om in mijn eentje te werken."

Meubelmakerij en Timmerbedrijf Joost van Lingen is volgens Joost niet afhankelijk van de zelfstandigenaftrek, maar hij ziet het fiscale voordeel niet graag verdwijnen. "Ik heb dit bedrijf nu bijna 20 jaar, en ik heb een hoop economische malheur meegemaakt die nog wel erger is dan het verlies van de zelfstandigenaftrek. Maar je moet het wel in perspectief zetten. Geld dat ik nu overhoud door die aftrek, kan ik bijvoorbeeld gebruiken voor nieuwe investeringen. Als de aftrek verdwijnt, kan ik minder investeringen doen. Dat is dan ook weer slecht voor de economie."

"Met de hele discussie van nu wordt er eigenlijk gezegd: de zelfstandigenaftrek wordt verkeerd gebruikt, dus dat probleem lossen we op door de aftrek af te schaffen. Maar dat is alsof je het file-probleem oplost door de snelwegen af te breken. Ik vind dat geen oplossing."

Roel van Dongen

Thumbnail

Van Dongen is al bijna 30 jaar ZZP’er in de entertainmentsector. Daar heeft hij heel bewust voor gekozen, omdat hij daardoor onafhankelijker en creatiever te werk kan gaan. Als de zelfstandigenaftrek wordt afgeschaft, heeft dat voor hem grote gevolgen. "Door de economische crisis zijn mijn opdrachten al met 50% terug gelopen. Dat heb ik tot nu toe kunnen redden door te teren op mijn reserves. Maar als dit zo doorgaat, dan is over twee jaar voor mij het einde in zicht."

Afschaffing van de zelfstandigenaftrek zou voor Roel nu al einde oefening betekenen. "Zonder die zelfstandigenaftrek, moet ik de bijstand in. En dat kan niet als mijn bedrijf Roelinoprod. nog bestaat. Dan zou ik me uit moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Wat mij betreft moet de overheid met de handen van de aftrek afblijven."

Leant van Osnabrugge

Thumbnail

Van Osnabrugge is naar eigen zeggen min of meer gedwongen ZZP’er geworden in 2007. Hij was toen twee jaar werkloos, en werd de werkloosheid beu. Om weer te kunnen doen waarvoor hij was opgeleid, heeft hij toen zijn bedrijf Leant SchilderplusKlus opgericht. "Achteraf gezien had ik 20 jaar eerder ZZP’er moeten worden, ik vind het erg fijn dat je eigen baas bent en alles zelf kan bepalen."

Momenteel werkt Leant zo’n 60 uur per week, waarvan hij er 40 besteed aan schilderen en 20 aan het verkrijgen en verwerken van orders. Dat redt hij omdat hij nu nog gebruik kan maken van de zelfstandigenaftrek. "Ik kan op dit moment door de concurrentie de tarieven bijna niet verhogen, om op peil te blijven steek ik nu veel tijd in het verwerven van opdrachten in mijn vrije tijd." De zelfstandigenaftrek zorgt er deels voor dat die constructie nu rendabel blijft.

De zelfstandigenaftrek moet wat Leant betreft dus zeker blijven. "Ik ben er behoorlijk op tegen dat die wordt afgeschaft, tenzij daar iets voor in de plaats komt, zoals bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering", aldus Leant. "Eerst werd iedereen gedwongen om ZZP’er te worden, vervolgens willen ze die faciliteiten weer gaan afschaffen. Het lijkt een beetje als de subsidie op groene energie. Zodra het geld kost, wordt het afgeschaft."

Vanavond in Money Talks spreken Maessen en Limmen uitgebreid over de (voorkeurs)positie van zzp'ers. De uitzending begint om 21:30 uur op het nieuwe RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van