Ga naar de inhoud
Tientje minder per maand

Pensioenpremie leraren en ambtenaren omhoog

De plantsoendienst in Rotterdam aan het werk. Beeld © ANP

Pensioenfonds ABP verhoogt de pensioenpremie die leraren en ambtenaren iedere maand betalen volgend jaar met 1 procentpunt tot 25,9 procent van het salaris. Dat scheelt een docent, agent of brandweerman met een modaal salaris ongeveer een tientje in de maand.

Dat is nodig omdat het pensioenfonds anders in de problemen komt vanwege de moeizaam draaiende economie. De coronacrisis heeft ook effect op de financiële markten en dat heeft weer gevolgen voor de beleggingen van pensioenfondsen zoals ABP. 

Lage rente, weinig rendement

Die hebben ook al jaren last van de lage rente, waardoor ze minder rendement halen op hun investeringen. Voor dit probleem zijn grofweg drie oplossingen: het verhogen van de premie die werkenden betalen, de pensioenen niet laten meestijgen met de inflatie of het verlagen van het pensioen dat gepensioneerden ontvangen.

Bij ABP is nu gekozen voor het eerste en het tweede, en het derde gaat mogelijk ook nog gebeuren, meldt het pensioenfonds. Het ABP is met ruim 3 miljoen deelnemers het grootste fonds van het land. 

Huis,
Lees ook:
Huis, pensioen, salaris: gevolgen haperende economie op een rij

9 euro minder

De premiestijging betekent dat leraren of ambtenaren vanaf 1 januari iets meer premie afdragen van hun bruto salaris, en netto dus minder overhouden. Voor een modaal maandsalaris van 3.500 euro bruto, scheelt de stijging ongeveer 9 euro onderaan de streep volgens het fonds.

De maatregelen betekent overigens niet dat kortingen van de pensioenen helemaal van de baan zijn. De kans daarop is 'reëel', meldt ABP.

Te weinig geld in kas

De zogeheten dekkingsgraad is hiervoor van belang. Met dit percentage wordt uitgedrukt of een pensioenfonds genoeg vermogen heeft om in de toekomst ook alle pensioenen te kunnen betalen. 

Als deze dekkingsgraad eind van dit jaar onder de 90 procent is, dan moet het ABP op de pensioenen korten. Halverwege februari zal hier zekerheid over zijn. Stel dat een verlaging noodzakelijk is, dan zal dat overigens op z'n vroegst in juli pas gebeuren. 

Pensioenfonds
Lees ook:
Pensioenfonds PFZW: premieverhoging noodzakelijk

Korten op pensioen

Het Centraal Planbureau verwacht dat kortingen volgend jaar onvermijdelijk zijn bij veel pensioenfondsen, vanwege de lage dekkingsgraden. De helft van de gepensioneerden zal volgend jaar een daling van 2 procent van het pensioen te verteren krijgen, waarschuwde het belangrijkste economische adviesorgaan van het kabinet.  

ABP is niet het enige grote pensioenfonds dat de premie voor volgend jaar verhoogt. Pensioenfonds Zorg en Welzijn maakte eerder deze maand bekend de premie met 1,5 procentpunt te verhogen tot 25 procent volgend jaar en in 2022 nog eens naar 25,8 procent. 

Dit gebeurt er met een pensioen dat gekort wordt

03:02
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van