Ga naar de inhoud
Zonder pas in apparaat

Veel meer contactloze betalingen na limietverhoging, maar niet meer fraude

Beeld © ANP

Consumenten hebben nu al een groter bedrag contactloos afgerekend dan in heel 2019. Dat blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland die RTL Z heeft opgevraagd. In totaal rekenden we tot en met oktober voor 66,6 miljard euro af door onze pinpas langs een apparaat te swipen. Vorig jaar was dat nog 51,3 miljard euro. 

Ook het aantal transacties is al over het record van 2019 heen: 3,25 miljard contactloze betalingen tot en met oktober 2020, in vergelijking met 3,04 miljard een jaar eerder. 

80 procent

Van alle elektronische betalingen was vorig jaar zo’n 70 procent contactloos. Met nog twee maanden te gaan in 2020 schommelt dat nu rond de 80 procent. 

Die stijging is op zich niet verwonderlijk. De laatste jaren raakte contactloos betalen al meer en meer ingeburgerd. Toch helpt de coronacrisis wel een handje. 

'Veel
Lees ook:
'Veel meer contactloze betalingen door corona'

Vanwege de coronacrisis besloten de banken de limiet voor contactloze betalingen te verhogen, om het aantal keer dat een consument een pinautomaat moet aanraken te verminderen. Consumenten kunnen dus simpelweg vaker contactloos afrekenen dan eerder. Dat veel winkels tijdens de eerste coronagolf dicht bleven maakt de stijging extra opvallend. 

Gleuf

Tot eind maart kon je maximaal 25 euro contactloos pinnen, dus zonder je pas in een gleuf te steken en je pincode in te toetsen. Sindsdien is dat verdubbeld naar 50 euro. 

Ook hoef je pas nadat je 100 euro contactloos hebt uitgegeven weer eens 'traditioneel' te pinnen. Dat was eerder 50 euro. Een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland schat dat bij zo’n 8 op de 10 contactloze pinbeurten een pincode achterwege blijft. 

Die limieten moeten consumenten beschermen tegen fraude en diefstal. Als je je pas verliest kunnen kwaadwillenden even langs de drogist om contactloos wat spulletjes af te rekenen op jouw kosten. 

Maar de tijdelijke verhoging van die limieten heeft niet tot meer problemen geleid, laat een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken weten aan RTL Z. Of de limietverhoging een blijvertje is na de coronacrisis, dat wilde de Betaalvereniging nog niet zeggen.

Einde nog niet in zicht

"Er wordt op dit moment niet gesproken over het permanent maken van deze verhoging. We zitten nog steeds middenin de coronacrisis en het 'einde' van deze maatregel is dus nog niet in zicht. De hogere limieten behouden dus een tijdelijk karakter. Het is nog te vroeg om te bepalen of we de limieten zo laten na corona", aldus NVB-woordvoerder Bart van Leeuwen.