Ga naar de inhoud
Vanaf 250.000 euro

Ook negatieve spaarrente bij SNS, ASN en Regiobank

Beeld © Harold Versteeg | Hollandse Hoogte

Als je meer dan een kwart miljoen op je spaarrekening hebt staan, dan moet je vanaf 1 maart een negatieve rente betalen bij SNS, ASN en Regiobank.

Voor rijke spaarders wordt geld op de bank hebben ook bij de Volksbank straks een dure grap. Het moederbedrijf van SNS, ASN en Regiobank vergoed straks geen rente meer voor spaarders met meer dan 250.000 euro op hun rekening. Boven de 2,5 ton moet je juist rente betalen.

Er wordt dan 0,5 procent van je spaargeld in rekening gebracht. Tot 250.000 euro krijgen spaarders nog wel rente, al is die met 0,01 procent minimaal.

De Volksbank moet naar eigen zeggen wel rente rekenen vanwege de aanhoudende lage en negatieve rentes op de financiële markten. Tegelijkertijd wordt er meer gespaard en betaalt de bank in veel gevallen een rentevergoeding over het spaargeld.

Zes
Lees ook:
Zes manieren waarop de lage rente ons allemaal raakt

Andere banken achterna

Volksbank gaat met de stap de andere banken achterna. Bij ABN Amro betaal je vanaf 1 januari 2021 vanaf 500.000 euro een negatieve rente, nu is dat nog vanaf 2,5 miljoen euro.

Bij Rabobank betaal je vanaf 1 januari een rente van 0,5 procent boven de 250.000 euro. Bij ING Bank is dat sinds 1 oktober al het geval.

Wat
Lees ook:
Wat moet je met een ton spaargeld bij een negatieve rente?

Rente al jaren laag

De spaarrente is al tijden erg laag. Dat komt onder andere omdat de banken zelf rente moeten betalen over het geld dat ze bij de Europese Centrale Bank (ECB) stallen.

Daarnaast zijn er structurele ontwikkelingen, zoals vergrijzing en mondialisering, die de rentes drukken. Vergrijzing remt bijvoorbeeld de economische groei en daarmee ook inflatie. Dat heeft een lagere rente tot gevolg.

Nederlanders
Lees ook:
Nederlanders spaarden in jaren niet zoveel, ondanks lage rente