Ga naar de inhoud
Sjoemelsalaris

'Zieke' leraar die elders werkte, moet 36.000 euro terugbetalen

Veel mensen durven de overstap naar het onderwijs nog niet aan. Beeld © ANP

Een 43-jarige aardrijkskundeleraar moet de Amsterdamse onderwijsstichting Esprit ruim 36.000 euro terugbetalen, aan ten onrechte betaald loon en kosten. De man had zichzelf ziekgemeld en kreeg jarenlang zijn loon doorbetaald, maar werkte in de tussentijd op een andere school.

De docent ging in 2015 voor 15 uur in de week werken op een van de scholen van Esprit. In april 2018 meldde hij zich ziek na samenwerkingsproblemen binnen zijn vakgroep. De school betaalde zijn salaris door. Het eerste jaar ontving de man 100 procent van zijn loon, het tweede jaar 70 procent.

Elders aan de slag

Toen zijn recht op loondoorbetaling door de werkgever na twee jaar afliep, werd voor de aardrijkskundeleraar een zogenoemde WIA-uitkering aangevraagd. Zo’n uitkering is bedoeld voor zieke werknemers die na twee jaar nog niet voldoende zijn hersteld om weer volledig aan de slag te gaan.

Zieke
Lees ook:
Zieke werknemer die elders auto's poetste, mocht niet worden ontslagen

De uitkeringsinstantie weigerde die uitkering echter, omdat bleek dat de leraar al sinds september 2018 voor 17 uur in de week werkzaam was op een andere school, het Regio College in Amsterdam. Toen Esprit dat vernam, ontsloeg ze de leraar op staande voet.

Schadeclaims

Ook stapte de werkgever naar de rechter, om het tijdens de ziekte doorbetaalde salaris terug te eisen. Ten slotte eist Esprit de kosten terug, die waren gemaakt om ervoor te zorgen dat de leraar weer kon terugkeren in een betaalde baan.

Vrouw
Lees ook:
Vrouw ontslagen nadat baas appjes over valse ziekmelding las op werk-pc

Voor de kantonrechter stelde de leraar dat Esprit helemaal geen recht heeft op de geëiste terugbetalingen. Hij vindt dat de werkzaamheden voor de andere school plaatsvonden in het deel van de werkweek dat hij niet op de loonlijst van Esprit stond.

Ook benadrukt de leraar dat het onvergelijkbaar werk betrof, omdat hij in zijn tweede baan niet hoefde samen te werken. Ten slotte stelt de man dat Esprit had kunnen weten dat hij elders aan de slag was, omdat hij dit tegen de bedrijfsarts had gezegd.

In plaats van salaris terug te betalen, vindt de man dat hij juist recht heeft op ontslagvergoedingen.

Salaris terugbetalen

De Amsterdamse kantonrechter veegde de argumenten van de leraar van tafel, zo blijkt uit een onlangs openbaar geworden uitspraak. Als 'goed werknemer' had hij zijn nieuwe werkzaamheden volgens de kantonrechter met Esprit moeten bespreken.

De leraar moet zijn voormalige werkgever daarom ruim 30.000 euro aan salaris terugbetalen. Daarnaast moet de man de school 5.000 euro aan re-integratiekosten en ruim 1000 euro juridische kosten vergoeden.