Trek naar buiten

Groningen is het nieuwe Amsterdam: huizenprijzen stegen daar het sterkst

17 november 2020 08:46 Aangepast: 17 november 2020 09:45
Woningen in de stad Groningen stegen met 11,6 procent. Beeld © ANP

Huizen blijven duurder worden, vooral buiten de randstad. In Amsterdam stegen de huizenprijzen de afgelopen twaalf maanden met 'slechts' 5,7 procent, terwijl dat in koploper Groningen maar liefst 11,6 procent was.

Afgelopen jaren stegen de prijzen van woningen vooral in de randstad en dan met name in Amsterdam. Nu is dat anders: in september waren het juist de huizen in de provincie die duurder werden.

Ten opzichte van een jaar geleden stegen de prijzen in de provincie Groningen het meest: met 11,3 procent. De prijs van een huis in de stad Groningen steeg zelfs nog iets meer.

Een andere uitschieter is de regio Oost-Groningen. Dat is overigens nog steeds een van de regio's in Nederland waar de huizenprijzen in absolute zin het laagst liggen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woningverkoop grote steden veert op: 'Maar dat is van korte duur'

Corona

Dit blijkt uit cijfers van online taxateur Calcasa. Die spreekt van 'belangrijke veranderingen in de regionale verdeling'. Vooral in de meer provinciale steden en buitengebieden stijgen huizenprijzen.

Er was al sprake van een beweging van de grote steden naar randgemeenten en de coronacrisis heeft dat versterkt, aldus Calcasa. Huizen worden vooral sneller verkocht buiten de grote steden.

Flevoland en Noord-Brabant

Flevoland en Noord-Brabant zijn de nummers twee en drie op de lijst, met prijsstijgingen van een kleine 10 procent.

Onderaan de streep bungelt, samen met Zeeland en Limburg, Noord-Holland. Dat is opvallend, want daar stegen de huizenprijzen de afgelopen jaren juist de pan uit.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Massale toestroom stedelingen naar platteland is een illusie'

Amsterdam

In Noord-Holland, met gewilde steden als Amsterdam en Haarlem, werden huizen slechts 7,9 procent duurder. Dat is flink onder het gemiddelde van Nederland van 8,9 procent.

Amsterdam heeft al een ongelooflijke prijsexplosie van huizen achter de rug: in de afgelopen tien jaar stegen de prijzen er met bijna 75 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van