Afbreuk vertrouwen pensioenfonds

Medewerker stal 75.000 euro aan pensioengeld van horecapersoneel

16 november 2020 12:35 Aangepast: 16 november 2020 14:19
Fondsmedewerker drukte pensioengeld horecapersoneel achterover. Beeld © ANP

Een medewerker van een Nederlands bedrijfspensioenfonds moet tien maanden de cel in, omdat hij ruim 75.000 euro aan pensioengeld van horecapersoneel achterover heeft gedrukt. Volgens de rechter wordt het vertrouwen in pensioenfondsen door de fraude ondermijnd.

De rechtbank Den Haag veroordeelde de man vrijdag tot de celstraf en een schadevergoeding. Het is overigens niet duidelijk of de man zijn straf daadwerkelijk zal uitzitten. Uit de uitspraak blijkt dat hij geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, vaak in België verblijft en 'om die reden niet zonder meer vindbaar is'.

Horecapensioenen

De man werkte tot maart 2018 bij het Pensioenfonds Horeca & Catering in Zoetermeer. Uit een onderzoek door een recherchebedrijf bleek dat hij in een periode van bijna een jaar voorafgaande aan zijn vertrek elf keer pensioentegoeden van fondsdeelnemers had gestolen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Medewerkster ABN Amro plundert 45.000 euro van rekening klant

Daarbij ging hij altijd op dezelfde manier te werk. Hij sloeg toe als er bij het pensioenfonds aanvragen binnenkwamen van deelnemers, die in het buitenland woonden en hun pensioen wilden laten afkopen.

De man verwerkte deze verzoeken, maar liet de afkoopbedragen vervolgens uitbetalen op bankrekeningen, die een handlanger hem verschafte. De handlanger gebruikte rekeningen van zichzelf en bekenden, zoals ex-vriendinnen en een tante.

Ongestoord frauderen

De fondsmedewerker kon bijna een jaar lang ongestoord zijn gang gaan. Op de valreep liep hij toch tegen de lamp, dankzij een melding van een verdachte transactie door ABN Amro. Het was de bank opgevallen dat een rekeningnummer niet op naam van een pensioenbegunstigde stond.

Daarop liet het Pensioenfonds Horeca & Catering een onderzoek instellen door een recherchebedrijf, waaruit elf verdachte dossiers omhoog kwamen. Daarbij ging het om afkoopsommen van tussen de 5.295 en 17.845 euro.

In totaal bleek de werknemer voor ruim 75.000 euro aan pensioengelden te hebben ontvreemd. Daarnaast maakte het pensioenfonds ruim 108.000 euro aan kosten voor onderzoek en het opnieuw laten opstellen van een jaarrekening.

Afbreuk vertrouwen pensioenfondsen

De Haagse rechtbank achtte de fraude met pensioengelden bewezen. Daarmee heeft de werknemer volgens de rechters niet alleen een vertrouwen van zijn werkgever 'op grove wijze beschaamd', maar ook het vertrouwen dat mensen in pensioenfondsen hebben.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij 'juist een pensioenfonds' oplichtte, waaraan 'werknemers iedere maand een deel van hun salaris moeten betalen om ervoor te zorgen dat zij in de toekomst over voldoende financiële middelen kunnen beschikken'.

De fraude doet volgens de rechters 'afbreuk aan het voor het pensioenfonds noodzakelijke vertrouwen'. De man moet daarom voor tien maanden de cel in. Daarnaast moet hij het pensioenfonds een schadevergoeding van 127.000 euro betalen.

Slachtoffers

Woordvoerster Eugenie Polman van het gedupeerde Pensioenfonds Horeca & Catering kan niet zeggen hoe het mogelijk is dat de medewerker bijna een jaar lang onopgemerkt pensioengeld van deelnemers achterover kon drukken.

"Ter bescherming van onze veiligheidssystemen en -protocollen kunnen we hier niet verder inhoudelijk op ingaan", aldus de woordvoerster. "Onze veiligheidssystemen en -protocollen worden op zeer regelmatige basis gecontroleerd en waar nodig aangescherpt."

Recht op pensioen

Volgens Polman zijn de elf slachtoffers van de fraudeur uiteindelijk niet de dupe geworden van de falende interne veiligheidssystemen. "De rechthebbenden hebben geen schade geleden. Hun recht op pensioen is altijd blijven bestaan."

Zij benadrukt dat een extern recherchebureau 'uitgebreid heeft onderzocht en vastgesteld' dat de werknemer niet veel vaker dan elf keer pensioentegoeden achterover heeft gedrukt. Advocaat Tina Sandrk van de ex-werknemer was onbereikbaar voor commentaar.

Overal zwakke schakels

Pensioendeskundige Ilja Boelaars zegt op zich niet verrast te zijn over de fraude. "In dergelijke processen zijn altijd wel zwakke schakels te vinden." Wel tekent hij aan dat dergelijke fraudes niet specifiek zijn voor pensioenfondsen. "Het kan overal gebeuren waar met substantiële bedragen wordt gewerkt."

Wel is Boelaars verbaasd over het aantal transacties. "Het is opmerkelijk dat deze medewerker dit elf keer heeft kunnen doen. Vreemd dat de pensioengerechtigden niet eerder hebben geklaagd. Misschien dachten zij dat de afwikkeling van de pensioenafkoop lang zou duren. Ook zou je verwachten dat een pensioenfonds de interne controles beter op orde zou hebben."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van