Ga naar de inhoud
Zoek het op

Zorgpremies in 2021 allemaal omhoog: dit zijn de duurste en goedkoopste

Je kunt tot 31 december overstappen van zorgverzekeraar. Beeld © ANP

De zorgpremies voor 2021 worden vandaag allemaal bekend gemaakt. Slecht nieuws: bij alle zorgverzekeraars gaan we volgend jaar waarschijnlijk meer betalen dan nu. Maar hoe zit dat voor jou, en waar ben je het goedkoopst uit? Bekijk het in onze tool.

De premies van alle zorgverzekeringen stijgen waarschijnlijk dit jaar. Vaak valt de premie zelfs hoger uit dan afgelopen Prinsjesdag werd voorspeld. Het kabinet verwachtte voor volgend jaar een gemiddelde zorgpremie van 123 euro per maand, een toename van enkele euro's per maand.

De vier grote zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premie bekend gemaakt. En bij die vier partijen is het maandbedrag hoger dan die voorspelde 123 euro. De zorgpremies die nu bekend zijn, stijgen tussen de 3,5 procent en 9 procent.

Vergelijk de premies in onze tool:

Verschillen worden groter

De grootste stijging is bij CZ, dat de prijs verhoogt met 8,65 euro naar een maandbedrag van 129,60 euro. Zilveren Kruis, de meest gekozen basisverzekering van Achmea, stijgt met 3 euro extra per maand. Die verzekering kost in 2021 daarmee 128,45 euro per maand.

Bij VGZ stijgt de premie met 4,50 euro tot 124,45 euro per maand. De vierde grote verzekeraar, Menzis, verhoogt de premie voor de basisverzekering met 7 euro naar 130 euro per maand.

Trend

"De premies stijgen en de verschillen worden groter", zegt Mirjam Prins van vergelijkingssite Independer. "In 2020 verschilden de basisverzekeringen VGZ en CZ één euro van elkaar, nu is dat bijna 5 euro. Dat lijkt misschien weinig, maar voor het hele gezin is dat 120 euro op jaarbasis voor alleen de basisverzekering. Kosten voor aanvullende zorgverzekeringen zitten hier nog niet bij."

Prins ziet dat de verschillen al jaren groter worden. Volgens haar is het een trend. "Vorig jaar verschilden die maar liefst 500 euro op jaarbasis, dit jaar waarschijnlijk nog meer."

Zorgpremie
Lees ook
Zorgpremie stijgt volgend jaar met 5 euro per maand

Waar komt het verschil vandaan?

De dekking van de basisverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde. Wat er in de basisverzekering zit is namelijk door de overheid bepaald. Het kan dus zeker lonen om op de prijsverschillen te letten. Waar je nog meer naar moet kijken, lees je hier.

Hoe komt het dan dat de prijzen zo verschillen? Volgens de financiële vergelijkingssite Geld.nl komt dat onder andere doordat zorgverzekeraars massaal wachten tot de laatste dag om hun premie bekend te maken. Op die manier geven ze concurrenten geen kans hun premie aan te passen, ieder bepaalt de premies voor zich en daardoor lopen ze meer uiteen.

Volgens Independer ligt het vooral aan de financiële situatie van de verzekeraar. Wie meer geld in kas heeft, kan meer van zijn buffers inzetten om de premie laag te houden. "Bovendien is er dit jaar veel onzekerheid door de coronacrisis", zegt Prins. "Het is lastig in te schatten hoeveel zorg is uitgesteld door de virusuitbraak. Daardoor zie je dat de ene verzekeraar meer reserves nzet dan de ander."

Door
Lees ook
Door corona duurder? Hier moet je op letten als je overstapt van verzekeraar

100 tot 150 miljoen

Achmea zet bijvoorbeeld meer reserves in dan vorig jaar. Dit jaar gebruikt de grote verzekeraar circa 120 miljoen euro uit de kas om de premiestijging te beperken. Dat is flink meer dan de 21 miljoen euro die het bedrijf in 2020 uit de reserves haalde. Achmea is moederbedrijf van Zilveren Kruis, De Friesland, Interpolis, Pro Life en FBTO.

Concurrent CZ heeft ruim 100 miljoen euro ingezet om de premiestijgingen beperkt te houden. Onder CZ vallen ook Ohra en Nationale-Nederlanden. Verzekeraar VGZ trekt 150 miljoen euro uit om te zorgen dat de zorgpremies minder hard stijgen. VGZ is ook bekend van de merken Univé, IZA en UMC.

Menzis gebruikt 112 miljoen euro van de reserves. Onder Menzis vallen ook Anderzorg en de zorgverzekering van de HEMA.

Eerste
Lees ook
Eerste zorgpremie bekend: maandbedrag stijgt, maar effect corona is beperkt

Duurder, maar effect corona nog gering

Verzekeraars wijten de prijsstijging aan hogere lonen in de zorg, de toenemende vergrijzing en de gestegen prijzen voor medicijnen. Het effect van de coronapandemie is klein, meldt CZ. De verzekeraar schrijft dat door het coronavirus veel extra zorgkosten gemaakt zijn, maar daartegenover staat dat reguliere zorg tijdelijk stil lag. "Per saldo is het effect van het coronavirus op de stijging van de zorgpremie beperkt," aldus CZ.

Aan het begin van de crisis gaven verzekeraars samen financiële steun aan zorgaanbieders voor het wegvallen van reguliere zorg. Ook hebben ze afgesproken om extra kosten te vergoeden voor bijvoorbeeld aparte afdelingen voor coronazorg, meer capaciteit op de intensive care en beschermingsmiddelen.

Toch kan corona volgend jaar wel effect hebben op de premies van 2022, denkt Leon Schouten van vergelijkingssite Zeker.com. "Dit zal geheel afhankelijk zijn van hoe de pandemie zich verder ontwikkelt."