Rapport Borstlap

Plan voor aanpak schijnzelfstandigheid zzp'ers op lange baan geschoven

11 november 2020 16:55 Aangepast: 11 november 2020 17:25
Een bouwvakker aan het werk. Beeld © Archiefbeeld ANP

Eerst werd de VAR afgeschaft, toen kwam de wet DBA en daarna was er lange tijd niets. Al sinds 2016 zitten zzp'ers in onzekerheidheid over hun toekomst, maar ze zullen nog langer moeten wachten. Het huidige kabinet is te druk met de coronacrisis en laat een keuze over de aanpak van zzp'ers en eventuele schijnzelfstandigheid over aan een volgend kabinet.

Onze arbeidsmarkt moet radicaal om, zo constateerde de commissie-Borstlap eerder dit jaar in een rapport waarin onder meer stond dat zzp'ers te veel fiscale voordelen hadden.

Zelfstandigenaftrek

Zonder de belastingvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek zouden veel zzp'ers niet op eigen benen kunnen staan, aldus de commissie. Als het aan Borstlap en co ligt, gaat een deel van de zzp'ers weer in loondienst.

Het gaat dan met name om zelfstandigen die alleen op papier eigen baas zijn, maar in de praktijk hetzelfde doen als hun collega's in loondienst, zoals onder meer bij sommige bouwvakkers en docenten het geval is. Dit probleem is extra actueel omdat de Hoge Raad vorige week bepaalde dat zulke zzp's eigenlijk gewoon in loondienst zijn, al staat in het contract iets anders.

Bij zzp'ers ligt het advies van de commissie Borstlap over inperking van de belastingvoordelen gevoelig. Zij stellen dat de zelfstandigenaftrek er juist is om het risico van ondernemen te beperken, omdat ondernemers geen werkloosheidsuitkering of ziektewet kennen en dat werkgevers hen ook niet in dienst willen nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onze arbeidsmarkt moet radicaal om: dit kan er voor jou veranderen

Te druk

Door de hele politiek werd lang uitgekeken naar het rapport dat in januari verscheen, maar daarna kwam de coronacrisis. Het kabinet en de beleidsmedewerkers zijn net als werkgevers en vakbonden inmiddels zo druk met de steunpakketten zoals NOW en Tozo dat er geen tijd is om zich ook nog over het lastige zzp-dossier te buigen, stelt minister Koolmees nu.

"Het kabinet zal de komende maanden voorbereidingen treffen die het volgende kabinet in staat stelt om de aanbevelingen uit de rapporten verder ter hand te nemen," staat in een brief die naar de Tweede Kamer is gestuurd. Maar ook dan kan het nog jaren duren, voordat er een besluit valt.

"Ook de commissie geeft aan dat meerdere regeerperiodes nodig zullen zijn voor de implementatie van haar rapport. Gedurende die regeerperiodes zal in het bijzonder verdere aandacht nodig zijn voor de verschillen tussen contractvormen (vast, flex en zzp)."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Arbeidsrelatie zzp'er op losse schroeven: 'Contract niet langer leidend'

Vakbond baalt van uitstel

Vakbond FNV baalt ervan dat het besluit op de lange baan is geschoven. "We snappen dat het kabinet de adviezen niet meteen kan omzetten in allerlei wetgeving", zegt FNV-bestuurder Zakaria Boufangacha. "Maar wat het wél kan doen om de kwetsbare positie van flexers en zelfstandigen te verbeteren, laat het óók na."

Vooral het handhaven van schijnconstructies, waarbij werk dat eigenlijk door een werknemer moet worden gedaan, wordt uitgevoerd door een zelfstandige, kan niet langer wachten, vindt de vakbond.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van