Funda Index

'Meer mensen willen een huis kopen, voorlopig geen prijsdalingen'

12 november 2020 06:24 Aangepast: 12 november 2020 10:11
Een makelaar plakt de tekst 'Verkocht' op het Te Koop bord. Beeld © ANP

Huizensite Funda ziet dat meer mensen op zoek zijn naar een koophuis. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen dat een huis te koop wil zetten juist af. De krapte neemt dus toe, vreest Funda-ceo Quintin Schevernels.

Dat blijkt uit de huizenmarktindex die Funda vandaag voor het eerst uitbrengt. Voortaan wil de huizensite elke maand laten zien hoe het gedrag van potentiële huizenkopers verandert.

Huizenjagers houden de markt goed in de gaten: kun je in coronatijden snel toeslaan? Of moet je juist nog even wachten, omdat de prijzen in de toekomst zullen dalen, zoals wel eens wordt beweerd?

Index

Uit de zogeheten Funda Index moet blijken of kopers vertrouwen hebben in de markt, of ze de intentie hebben tot koop over te gaan, of slechts wat surfen. En Funda bekijkt ook hoe vaak ze contact opnemen met een verkopend makelaar.

"Door maandelijks naar het vertrouwen, de intentie en het gedrag van de consument te kijken, denken we te kunnen zien wat er gebeurt, voordat het gebeurt. Voor nu lijkt het erop dat een afvlakking of lichte daling van de huizenprijzen nog heel ver weg is", zegt ceo Quintin Schevernels.

Terugkijkerd zien we een flinke coronadip tijdens de lockdown. De maanden daarna is die dip flink hersteld. "Dat zien we nu ook in de eerste Funda Index, die krapte is er en dat zal de komende maanden zo blijven", aldus Schevernels.

Een domper voor wie wacht op dalende huizenprijzen. Schevernels: "Consumenten verwachten dat de huizenmarkt voorlopig krap blijft. En de economische wet zegt dan dat het onwaarschijnlijk is dat de prijzen onder druk komen te staan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van