5 procent erbij

Loonsverhoging voor personeel publieke omroep

05 november 2020 16:17 Aangepast: 05 november 2020 17:31
Veel medewerkers van de publieke omroep zijn momenteel in de Verenigde Staten, voor het verslaan van de Amerikaanse presidentsverkiezingen aldaar. Beeld © ANP

Medewerkers van de publieke omroep krijgen een aardige loonsverhoging. In drie jaar tijd komt er in totaal 5 procent bij. Dat is afgesproken in de nieuwe cao voor het omroeppersoneel. Vakbonden NVJ en CNV hebben daar donderdag hun handtekening onder gezet.

De nieuwe cao geldt met terugwerkende kracht vanaf 2019. Voor het eerste half jaar van 2020 stijgen de cao-lonen met 2,6 procent. Vanaf juli komt er nog eens 1 procent bij. Per april 2021 kunnen omroepmedewerkers nog eens 1,4 procent loonsverhoging tegemoet zien. 

Cao-monitor

Daarbij doet het omroeppersoneel het alleraardigst. De gemiddelde cao-loonstijging is dit jaar 2,63 procent, blijkt uit de cao-monitor die werkgeversvereniging AWVN bijhoudt

Een deel van het omroeppersoneel kan zich niet vinden in het akkoord dat de NPO met de bonden heeft gesloten. Twee derde van de FNV-achterban ging niet akkoord. 

Minimumtarief voor zzp'ers

In een cao, of collectieve arbeidsovereenkomst, staan afspraken tussen werkgevers en personeel in loondienst. Bij de NPO werken ook veel freelancers. Voor hen zijn ook afspraken gemaakt, zoals een minimumtarief.

Dat tarief verschilt per functie en is gebaseerd op de cao-loonschalen. Toch zal volgens de gemaakte afspraken niemand bij de NPO minder dan 18,80 euro per uur kunnen verdienen. Vanaf 1 april 2021 wordt dat 19,07 euro per uur.

Daarnaast kunnen zzp'ers nu pensioen opbouwen en zich verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

4900 medewerkers

De cao geldt voor zo'n 4900 werknemers bij de publieke en regionale omroepen. Zij werken onder meer achter de schermen als redacteur, productieassistent of editor. Daarnaast werken er duizenden mensen aan programma’s van de publieke omroepen als zzp'er, via payrollbedrijven en bij productiebedrijven als NEP en United.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van