Vertrouwelijke info gelekt

Bankier krijgt beroepsverbod: 'rekeninggluurder' spioneerde voor familie

05 november 2020 14:13 Aangepast: 05 november 2020 14:44
Bankmedewerker keek stiekem op de rekening van zakenrelaties van zijn broer en vader. Beeld © GettyImages

De Tuchtcommissie van de banken heeft een beroepsverbod opgelegd aan een bankier die jarenlang in bankrekeningen van bedrijven en personen gluurde. De bankmedewerker speelde die vertrouwelijke informatie door aan zijn vader en broer.

Een bankmedewerker keek sinds 2017 regelmatig op de rekeningen van concurrenten van zijn broer. Hij gluurde zowel in bedrijfsrekeningen als de persoonlijke rekeningen van de bedrijfseigenaren. De bankmedewerker gebruikte die informatie om zijn broer te adviseren. 

Ook keek de bankier stiekem naar de rekeningen van een ondernemer die een bedrijfspand huurde bij zijn vader. "Het advies van verweerder aan zijn vader om een deurwaarder in te schakelen tegen een huurder in verband met een opgelopen huurachterstand, is in dit verband veelzeggend", schrijft de Tuchtcommissie in het vonnis.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

61 adviseurs ABN krijgen tijdelijk beroepsverbod wegens vervalsen handtekeningen

177 keer bekeken

De bankmedewerker hield de concurrenten en klanten van zijn familie nauwlettend in de gaten. In 2017 keek hij maar liefst 177 keer stiekem op bankrekeningen van zakenrelaties van zijn familie. Hij speelde tot 2019 regelmatig vertrouwelijke informatie door.

De Tuchtcommissie maakt er een einde aan. Volgens de commissie heeft de bankmedewerker zijn bankierseed geschonden. Daarom krijgt hij een beroepsverbod van twaalf maanden. Bij welke bank de man werkzaam was, is niet bekendgemaakt

De bankierseed is sinds 2015 wettelijk verplicht voor alle werknemers in de financiële sector. Zij beloven 'dat ze hun functie integer en zorgvuldig zullen uitoefenen en daarbij het belang van de klant centraal stellen'. Schenden bankiers deze eed, dan kan de Tuchtcommissie boetes of een beroepsverbod van maximaal 3 jaar opleggen.

Miniatuurvoorbeeld
Meer lezen

Uniek: we zijn enige land ter wereld met bankierseed en tuchtrecht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van