2021

Door corona duurder? Hier moet je op letten als je overstapt van verzekeraar

11 november 2020 06:27 Aangepast: 12 november 2020 18:14
Beeld © Getty

De kosten in de zorg stijgen al een paar jaar door. Corona heeft daar het afgelopen jaar ook een rol in gespeeld. Zorgverzekeraars hebben bovendien naar eigen zeggen weinig reserves om flinke premiestijgingen te voorkomen. Hoe zorg je dat je volgend jaar niet te veel betaalt? 

Dat de premie stijgt, is duidelijk. Maar met welk bedrag dat is, hangt af van jouw zorgverzekeraar.

Elk jaar kun je overstappen van zorgverzekeraar. Op 12 november moet elke verzekeraar zijn premie bekend hebben gemaakt, zodat jij kunt vergelijken waar je in jouw situatie het beste uit bent. Waar moet je op letten?

Premie

Allereerst natuurlijk de prijs. Voor je zorgverzekering moet je maandelijks een bedrag betalen: de premie.

In berekeningen gaat het kabinet uit van een stijging van zo’n 5 euro per maand, maar verzekeraars bepalen dat in principe zelf. Zo heeft DSW - meestal de eerste verzekeraar die het nieuwe bedrag bekendmaakt - al aangekondigd dat de premie met 6,50 per maand omhoog gaat.

Corona

In principe heb je voor corona geen aanvullende verzekering nodig. De basisverzekering vergoedt over het algemeen de zorg die je nodig hebt als je besmet bent geraakt met het coronavirus en ernstig ziek raakt.

Ook de herstelzorg. Bekend is dat een groep coronapatiënten langdurige klachten houdt, ook zonder ziekenhuisopname. 

In de zomer besloot het kabinet om tijdelijk zogeheten paramedische zorg op te nemen in het basispakket voor herstellende coronapatiënten. Het gaat dan bijvoorbeeld om fysiotherapie en diëtetiek.

Dat geldt vooralsnog voor een jaar. De effectiviteit van dit soort behandelingen wordt nog onderzocht. 

Collectiviteitskorting

Heb je een collectieve verzekering, bijvoorbeeld via je werkgever of sportclub? Dan mag een verzekeraar maximaal 5 procent korting geven op de premie. Je moet wel even checken of dat loont. Je verwacht bij een collectieve verzekering dat de premie lager is, maar dat is niet altijd zo. Vorig jaar was de gemiddelde individuele verzekeringspremie voor het eerst lager. 

De collectieve verzekering wordt overigens over een paar jaar afgeschaft, dus het is sowieso slim om om je heen te gaan kijken naar een alternatief. 

Datum

Wil je overstappen? Je hebt tot 31 december 2020 om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Als je voor die tijd een nieuwe zorgverzekeraar hebt gevonden zal deze dat vaak voor je doen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van