Ga naar de inhoud
Veel beweging op huurmarkt

Huurwoningen vrije sector weer duurder: 'Veel prijzige appartementen'

Vorig jaar werden er bijna 71.000 nieuwe huizen opgeleverd. Beeld © ANP

De gemiddelde prijs voor een huurwoning in de vrije sector is in het derde kwartaal gegroeid met ruim tien procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. De kale huur per vierkante meter komt inmiddels uit op ruim 13 euro, vooral omdat er meer duurdere appartementen zijn verhuurd.

Dat blijkt uit kwartaalcijfers van de De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL). In de afgelopen jaren stegen de prijzen per vierkante meter ook al gestaag.

 

Coronacrisis
Lees ook:
Coronacrisis of niet: grootste stijging huren in 6 jaar

Gestoffeerd en gemeubileerd

Voor woonhuizen ligt de gemiddelde prijs per vierkante meter inmiddels op 10,06 euro (+8,3 procent), voor appartementen is dat 14,42 euro (+7,4 procent). Voor een huis in de vrije sector betaal je met deze tarieven gemiddeld een kale huur van 1.142 euro per maand. 

Gestoffeerde woningen kosten overigens 17,34 per vierkante meter en gemeubileerde 17,34 euro. In deze categorie zijn de prijzen nauwelijks gestegen ten opzichte van vorig jaar, zegt de NVM.

Veel beweging

Volgens NVM-voorzitter Onno Hoes is er veel beweging op de huurmarkt. "Veel buitenlandse werknemers van grote internationale bedrijven zijn vanwege het coronavirus teruggekeerd naar hun thuisland", zegt hij.

Maar er is alsnog veel vraag naar huurwoningen. "De aanhoudende druk op de huurmarkt zorgt er voor dat vrijgekomen huurwoningen opnieuw worden verhuurd", aldus Hoes. 

Terughoudend

Tijdens de eerste coronagolf waren mensen nog wat terughoudend, inmiddels blijven de aanvragen voor bezichtigingen binnenstromen, zeggen de belangenclubs. 

Het aantal transacties van gestoffeerde woningen ligt 20 procent hoger dan vorig jaar. Volgens NVM zijn dat deels woningen die eerder via Airbnb werden aangeboden, maar nu op de vrije markt verhuurd worden. 

Huren
Lees ook:
Huren opnieuw flink gestegen, vooral in de vrije sector en na verhuizing

Meer nieuwbouw

Ook het opleveren van nieuwbouwwoningen, en met name appartementen, zorgt ervoor dat er meer woningen van de hand gaan. Het resulteert in zowel een stijging in het absolute aantal verhuurtransacties, als een stijging van de gemiddelde huurprijs, weten de onderzoekers.

Volgens NVM is het voor beleggers interessant om in de woningmarkt te investeren. Vooral de buitenwijken van grote steden en de omliggende plaatsen zijn in trek.

Dat is ook terug te zien in de regionale verschillen in de gemiddelde huurprijzen per vierkante meter. In Amsterdam ligt deze bijvoorbeeld boven de 20 euro, in Almere bedraagt deze nog geen 11 euro.

Beleggers: ramp of zegen voor de huizenmarkt?

09:45