Ga naar de inhoud
Collega's op de vuist

Ikea mag knokkende medewerkster bistro ontslaan

Handgemeen in Ikea-restaurant leidt tot ontslag Beeld © ANP

Woonwarenhuis Ikea mocht een 23-jarige restaurantmedewerkster op staande voet ontslaan, omdat zij tijdens werktijd met een collega op de vuist ging. Volgens de medewerkster was er echter sprake van zelfverdediging.

De vrouw werkte sinds zomer vorig jaar twaalf uur per week in de Ikea in Barendrecht, tegen een maandsalaris van 566 euro.

Op een avond in juni kreeg zij tijdens schoonmaakwerkzaamheden in de 'Swedish Food Market & Bistro' woorden met een collega, die iets over haar zus zou hebben gezegd. Daarop raakten de twee vrouwen slaags, waarbij over en weer rake klappen vielen.

Bezemsteel in oog

Volgens haar collega zou de vrouw vuil schoonmaakwater op haar hebben gegooid, met de vlakke hand in haar gezicht hebben geslagen en een bezemsteel in haar oog hebben geduwd. De vrouw zei op haar beurt door haar collega aan de haren te zijn getrokken, en op het hoofd te zijn geslagen.

Extra
Lees ook:
Extra ontslagpremie nadat zorgbestuurder klappen uitdeelde

De vechtpartij was zo fel, dat twee andere collega’s tussenbeide moesten komen om die te stoppen. Aan de confrontatie hield de opponent van de 23-jarige vrouw een blauw oog, blauwe plekken, sneeën en krassen over.

Zelfverdediging

Nadat Ikea de medewerkster, na een onderzoek, op staande voet ontsloeg, stapte de vrouw naar de rechter. Daar eiste zij dat haar werkgever het ontslag ongedaan zou maken, of haar ontslagvergoedingen van ruim 11.000 euro zou betalen.

Volgens haar had Ikea haar niet mogen ontslaan, omdat zij had gehandeld uit zelfverdediging. Zij erkende als eerste een duw te hebben uitgedeeld. Maar dat zou een schrikreactie zijn geweest, nadat de collega dreigend voor haar was gaan staan.

Dreigende houding

Volgens Ikea was de dreigende houding van haar collega echter geen reden om te duwen en te gaan slaan. De Rotterdamse kantonrechter is het daarmee eens, en vindt dat de vrouw zich van het conflict had kunnen en moeten distantiëren.

Uit de getuigenverhoren bleek dat zij 'niet slechts zichzelf heeft verweerd, maar actief deelnam aan de vechtpartij.'

Omdat 'geweld tussen collega’s op de werkvloer onacceptabel is', mag Ikea de medewerkster van de kantonrechter dan ook aan de dijk zetten. De vrouw krijgt geen ontslagvergoeding mee.

Spugende
Lees ook:
Spugende en scheldende vrachtwagenchauffeur op staande voet ontslagen