Ga naar de inhoud
Oplichting bij taxiritten

Taakstraf voor sjoemelchauffeur die 3700 euro rekende voor ritje

Beeld © ANP

Een 32-jarige taxichauffeur die klanten veel te veel liet betalen voor taxiritten vanaf Schiphol, hoeft de cel niet in. Hij krijgt een taakstraf van 90 uur. Voor een ritje naar Woerden, dat 123 euro had mogen kosten, liet hij een klant 3700 euro betalen.

De sjoemelchauffeur liep in het voorjaar van 2016 al tegen de lamp, maar moest uiteindelijk vier jaar wachten op de uitspraak in zijn zaak. Die vertraging, waarvoor geen reden was, leverde de man aanzienlijke strafverlichting op.

Schaamteloos

In een periode van enkele maanden kwamen bij de politie drie aangiften binnen van klanten die door de taxichauffeur bij ritten vanaf Schiphol bijna of daadwerkelijk waren opgelicht.

Corporatieman
Lees ook:
Corporatieman ritselde sociale huurwoningen voor hennepplantages

De meest schaamteloze oplichting betrof een taxirit naar Woerden, waarbij de chauffeur vooraf een ritprijs van 100 euro afsprak. Bij aankomst moest de reiziger echter maar liefst 777,35 euro betalen. Dat weigerde hij.

Toen de klant uiteindelijk 100 euro wilde afrekenen, deed de chauffeur alsof zijn betaalapparaat haperde waardoor hij meerdere afschrijfpogingen moest doen. Achteraf bleek de chauffeur zeven keer 100 euro van de creditcard te hebben afgeschreven, en drie keer 1000 euro. 

Intimidatie

Ook de twee andere aangiften betroffen taxiritten, waarvoor de chauffeur te veel in rekening bracht. Voor een rit naar Den Haag van 160 euro vroeg hij 280 euro. Voor een rit naar Aalsmeer met een afgesproken ritprijs van 30 euro, rekende hij 98 euro.

In beide gevallen, waarin de klanten de hogere prijs overigens uiteindelijk niet betaalden, was bovendien sprake van intimidatie. De chauffeur deed de deuren op slot, en liet een bijrijder voor de taxideur staan om te voorkomen dat de klant uitstapte.

'Luchthavenbelasting'

Vanwege de aangiften achtervolgde de politie op 8 juli de Mercedes Viano van de chauffeur tijdens een rit naar een hotel op de Amsterdamse Overtoom. Daar vroegen de opsporingsambtenaren de uitgestapte klant hoeveel hij had betaald.

In dat geval bleek de chauffeur op Schiphol een ritprijs van 95 euro te hebben afgesproken, maar daar uiteindelijk nog 100 euro 'luchthavenbelasting' bij te hebben opgeteld. Omdat hij ook geen wisselgeld terugkreeg, betaalde de klant uiteindelijk 200 euro. Normaliter mag zo'n rit zo'n 40 tot 50 euro kosten.

Imago Nederland beschadigd

De taxichauffeur werd daarop gearresteerd en enkele dagen vastgezet. Afgelopen donderdag, ruim 4 jaar later, werd de chauffeur door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld.

De rechtbank rekende de man zwaar aan dat hij vooral buitenlandse slachtoffers uitkoos, waardoor hij 'afbreuk deed aan het imago van Nederland in het algemeen en taxichauffeurs in het bijzonder'.

Juwelen,
Lees ook:
Juwelen, Rolexen en iPhones foetsie bij Fedex

Ook wezen de rechters op de 'ernst van de feiten, het systematische karakter daarvan en het feit dat de verdachte geen enkel besef toonde in de kwalijkheid van zijn handelen'.

Taakstraf

Daarom vond de rechtbank dat zijn straf in principe aan de bovenkant moest zitten van de maatstaf van minimaal 1 week tot maximaal 2 maanden celstraf, die geldt voor oplichting tot tienduizend euro. Maar omdat de afhandeling van de strafzaak zolang voortsleepte, werd uiteindelijk een andere strafmaat gehanteerd.

De sjoemelchauffeur werd veroordeeld tot een taakstraf van 90 uur. Wel kreeg hij daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken met een proeftijd van twee jaar, als stok achter de deur om herhaling te voorkomen.