Belemmering van vrijheden

Nederland moet op matje komen bij Europese rechter om pensioenregels buitenland

30 oktober 2020 14:35
Archieffoto ouderen met rollator. Beeld © ANP

Nederland moet op het matje komen bij het Europees Hof van Justitie. De Europese Commissie daagt de Nederlandse regering omdat het te moeilijk is om je pensioen in het buitenland onder te brengen of pensioenproducten bij een buitenlandse aanbieder te kopen. De rechtszaak komt niet uit het niks: Nederland was al gewaarschuwd.

Volgens de Europese Commissie belemmert Nederland met de strenge regels het vrije verkeer van burgers en werkenden, de vrijheid van vestiging, de vrijheid van dienstverlening en het vrije verkeer van kapitaal. Binnen de Europese Unie horen er geen belemmeringen te zijn.

Het is onder strikte voorwaarden toegestaan om je Nederlandse pensioen in het buitenland onder te brengen. Het moet een aangewezen pensioeninstelling betreffen, en het ministerie van Financiën eist bankgaranties van een (ex-)werknemer als zijn pensioenkapitaal wordt overgedragen aan een buitenlandse pensioenuitvoerder.

Garanties

Die garanties zijn ook nodig als hij diensten wil kopen bij een buitenlandse aanbieder, zo is de overheid gedekt bij mogelijke belastingconflicten over de pensioenovereenkomst. Voor buitenlandse pensioenaanbieders gelden ook voorwaarden die hen belemmeren hun diensten op de Nederlandse markt aan te bieden.

Het is niet de eerste keer dat Brussel Nederlandse pensioenregels aanvecht. In mei stapte de commissie ook al naar het Hof omdat Nederland belastingen heft op opgebouwd pensioenkapitaal dat in één keer wordt uitbetaald en naar een ander land wordt overgedragen.

Als pensioengeld in Nederland blijft, is het echter vrijgesteld van belastingen. Ook daarmee wordt volgens de commissie het vrije verkeer van werkenden en van kapitaal binnen de EU geschaad.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van