In coronatijd trekken we steeds vaker onze wandelschoenen aan. Sommigen gaan voor een klein blokje om, anderen kiezen juist voor een stevige wandeling en zoeken online of in een boekje een mooie route uit. Dat merken de bloggers en verkopers. Wandelen is booming business.
"Zondag is mijn site verreweg het drukst bezocht", vertelt Frank van der Meer van Frank Wandelt. "Dan gaan mensen 's ochtends op zoek naar een mooie route, die ze die dag willen gaan lopen."
Van der Meer heeft de bezoekersaantallen op zijn site sinds de komst van corona flink zien stijgen. Vanaf april ging het hard: waar er eerst gemiddeld zo'n 80.000 mensen per maand op zijn site kwamen, groeide dat plots naar 120.000.
"Ik snapte er eerst niks van. Pas later had ik door dat het door corona kwam." Opvallend was ook dat de normaal rustige maand juli nu de recordbreker was met 145.000 bezoekers. "Voorgaande jaren zag ik tijdens schoolvakanties de aantallen dalen, maar deze zomer bleven veel mensen in eigen land."
Ook bij Gegarandeerd Onregelmatig, uitgever van wandelgidsen, merken ze dat er meer gewandeld wordt. Het effect van corona was niet te missen: vanaf april steeg de verkoop en dat is zo gebleven. "Wij hebben zo'n dertig procent meer aan wandelgidsen verkocht dan vorig jaar", vertelt Lourens Vellinga.
Inspiratie uit wandelgids
Het verbaast hem niet. "Mensen willen wat doen en vanwege de coronamaatregelen kan er heel weinig. Daardoor hebben veel mensen kennis gemaakt met wandelen."
De wandelgidsen zijn er vooral om te inspireren. "Mensen kijken aan de hand van de foto's en beschrijving waar ze heen willen." Is er eenmaal gekozen, dan loopt de één graag een route via een kaartje op zijn telefoon, de ander volgt liever een beschrijving zoals die in de gids omschreven staat.
De hoeveelheid wandelingen waar in Nederland uit te kiezen valt is enorm, ontdekte Van der Meer tijdens de acht jaar dat hij nu zijn site heeft. "Op een gegeven moment ben je wel door je NS-wandelingen heen, maar toen ontdekte ik de Groene Wissels en Trage Tochten."
Ongekroonde koning van de zandpaadjes
Zo zijn er ruim 600 Groene Wissels, routes van station naar station, en kun je uit 549 Trage Tochten kiezen. Bij die laatste ga je echt de natuur in. Die routes worden uitgestippeld door Rob Wolfs, die in de wandelwereld ook wel de ongekroonde koning van de zandpaadjes of de zandpadgarantieman wordt genoemd", vertelt Van der Meer.
Dat goede wandelschoenen op die zandpaadjes wel van pas komen, is iets waar beginnende wandelaars al snel achter komen. "Wij hebben sinds dit voorjaar veel meer vraag naar wandelschoenen, sokken en zooltjes", vertelt Marjolein Vendrig van outdoorwinkel Bever.
Verkoop wandelschoenen fors gestegen
De verkoop is fors gestegen en aan het soort verkochte schoen merken ze dat mensen echt de natuur in gaan. "Als je veel op onverharde paden wandelt, heb je een ander profiel onder je schoen nodig, zodat je niet uitglijdt", legt Vendrig uit.
De traditionele wandelschoen - degelijk, maar niet altijd even sierlijk - is populair, maar er zijn ook veel wandelaars die voor een sportiever model kiezen. Schoenen waar je ook buiten de bossen mee gezien kunt worden.
Dat onder sommige wandelaars de voorkeur uitgaat naar een wat hippere schoen, zou kunnen komen omdat ook steeds meer jonge mensen het wandelen oppakken. "Mijn 23-jarige zoon vraagt me nu ineens om wandeltips", vertelt Marieke Haafkens van de ANWB.
Haafkens houdt zich bezig met het uitzetten van de ANWB-routes en merkt dat een hele nieuwe groep het wandelen aan het ontdekken is. Zo krijgt ze persoonlijk meer vragen uit onverwachte hoek. "Mensen die voorheen niet wandelden, maar nu interesse tonen."
Het verkeer op de wandelpagina's van de website van de ANWB is dit jaar dan ook verdubbeld, net als het aantal gedownloade routes. "Daarbij zien we dat mensen vooral kiezen voor de natuurwandelingen en minder voor de stadswandelingen."
"Zodra je twee kilometer van de parkeerplaats bent, heb je bijna geen mensen meer om je heen"
Veel Nederlanders duiken dit jaar dus de natuur in en vooral in de weekeinden staan we dan hutjemutje met elkaar op de hei. Toch kan die drukte eenvoudig vermeden worden.
Drukte is te vermijden
"Zelf ga ik niet vaak op een zonnige zondag op pad, maar liever doordeweeks", vertelt Van der Meer. Maar zelfs in het weekend kan er op de drukke plekken rustig gewandeld worden. "De meeste mensen komen om een klein ommetje te maken. Zodra je twee kilometer van de parkeerplaats bent, heb je bijna geen mensen meer om je heen."
Dat ervaart ook Vellinga. "Het is vooral druk bij de ingangen van natuurgebieden. Loop je iets verder dan kun je in alle rust struinen", vertelt hij.
Bij de ANWB proberen ze mensen te spreiden door goed te kijken naar welke routes ze aanraden. "Als de hei in bloei staat, geven we wel tips, maar dan pushen we niet de gebieden waarvan we weten dat ze al heel populair zijn", zegt Haafkens.
Eigen omgeving ontdekken
Een andere tip die Vellinga heeft: kijk eens op de druktemeter van Wandelzoekpagina. "Daar zie je welke wandelingen op dat moment het meest populair zijn en welke je dus beter kunt vermijden."
Daarnaast valt er in de eigen omgeving ook altijd genoeg te wandelen. Zo heeft Van der Meer zijn eigen stad nog beter leren kennen. "Ik woon al mijn hele leven in Amsterdam en heb dit jaar delen van de stad gezien waar ik nog nooit eerder was geweest."
Waar wandelen ze zelf?
Frank van der Meer houdt van heuvelachtig en bos. "Limburg is bij mij wel favoriet, dat voelt buitenlands aan." Verder wandelt hij graag op de Utrechtse Heuvelrug, het Rijk van Nijmegen en de duingebieden rondom Schoorl en Santpoort.
Lourens Vellinga is een liefhebber van Flevoland, Drenthe en de Achterhoek. "Ik houd van leegte en van gebieden waar bos- en cultuurlandschap elkaar afwisselen."
Marieke Haafkes houdt van de polder. Het Groene Hart is een plek waar ze graag komt. De Molenvlietroute is een van mijn favorieten. En ik vind de route naar de Elsberg in Veluwezoom ook echt prachtig."