Bellen is beter

Stop met tikken, bel met collega's: 'Elkaars stem horen is belangrijk'

30 oktober 2020 06:05 Aangepast: 30 oktober 2020 07:23
Beeld © Getty

Hou eens op met dat eindeloze versturen van tekstberichtjes naar collega's, via WhatsApp, Slack, e-mail of wat dan ook. Pak eens wat vaker de telefoon. Die conclusie valt te trekken uit onderzoek van een stel Amerikaanse psychologen.

Elkaars stem horen zorgt voor meer verbondenheid in een gesprek. Door intonatie te horen en de pauzes te verwerken die iemand laat vallen in zijn of haar zinnen, volg je iemands gedachtegang beter.

Stoppen

En dus kun je eenvoudiger connecties maken. Daar word je gelukkiger van en dus productiever. Dat concluderen psychologen Amit Kumar en Nicholas Epley in de laatste editie van het Journal of Experimental Psychology.

Helemaal stoppen met tekstberichtjes hoeft gelukkig niet, laat onderzoeker Kumar (Universiteit van Texas) weten aan RTL Z. "Schrijven kan handig zijn voor het maken van afspraken, of het verzenden van bijlagen. Maar als je jezelf echt wil verbinden met een ander, dan is het slim om te kiezen voor een manier waarbij je je stem gebruikt."

Miniatuurvoorbeeld
Column

Zoombies zijn een groter gevaar dan corona

Telefoneren dus. Videobellen kan ook, maar elkaar zien maakt eigenlijk niets uit. Het gaat om elkaar horen.

Ongemakkelijk

In het onderzoek van Kumar is een groep proefpersonen gevraagd wat ze zouden verwachten van bellen en e-mailen met een oude vriend, iemand die ze al een tijd niet hebben gesproken. De proefpersonen verwachtten weliswaar meer verbondenheid via een telefoongesprek, maar vreesden tegelijkertijd dat ze zich behoorlijk ongemakkelijk zouden voelen bij zo'n belletje.

De meeste mensen gaven dus de voorkeur aan een e-mail. Terwijl van die ongemakkelijkheid in de praktijk geen sprake bleek te zijn, toen de proefpersonen werden gevraagd daadwerkelijk te bellen of mailen.

Deze mismatch tussen verwachtingen en de praktijk leidt ertoe dat we 'inferieure communicatiemiddelen' kiezen, boven het telefoongesprek, zegt Kumar. Terwijl bellen zorgt voor een 'meer positieve interactie'.

Coronatijd

Relevant in coronatijd. Door thuiswerken zijn we vaker aangewezen op hulpmiddelen, zoals de telefoon en e-mail, als we met onze collega's willen spreken. Voorheen liep je gewoon langs bij iemands bureau, of zag je elkaar in de vergaderzaal.

Volgens de onderzoekers grijpen we ook op 'de werkvloer' ten onrechte naar tekst, terwijl je beter kunt bellen. "Als je echt een connectie wil maken met een collega zouden werkenden moeten overwegen vaker te bellen, of videobellen, zodat ze de waarde van hun stem benutten, in plaats van slechts op hun vingers te vertrouwen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alarmerende stijging ziekteverzuim door coronastress, angst voor golf van burn-outs

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van