Ga naar de inhoud
Te veel gedoe

Geen coronabonus voor duizenden zorg-zzp'ers: 'Voel me tweederangs werknemer'

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Duizenden zorgmedewerkers zien de coronabonus waar ze recht op hebben aan hun neus voorbijgaan. Zorginstellingen vinden de administratieve rompslomp te groot om de 1000 euro ook aan te vragen voor extern ingehuurden, zoals zzp'ers.

Daarvoor waarschuwt de brancheorganisatie voor intermediairs NBBU.

Meer druk, minder personeel

Eén van de gedupeerden is Feliza (27). Als verzorgende IG werkt ze op een gesloten afdeling voor mensen met dementie. "Op de afdeling zijn een aantal besmettingen geweest. Hierdoor moesten ook medewerkers getest worden en in quarantaine en werkte je dus met een kleiner team." Ook werkte Feliza door veiligheidsmaatregelen in een extra beschermend pak. "Alle maatregelen die we natuurlijk moeten nemen, brengen ook werkdruk met zich mee."

En de coronacrisis heeft voor Feliza nog een gevolg. Als zzp'er werkt zij normaal gesproken voor meerdere instellingen. "Door het risico op kruisbesmetting kon dat nu niet. Daarom heb ik me ingeschreven voor één opdracht die beschikbaar was gesteld door mijn intermediair."

'Het voelt zo oneerlijk', vertelt Feliza aan RTL Nieuws

01:51

Tweederangs

Toen de zorgbonusregeling bekend werd gemaakt, ging zij ervan uit de bonus te kunnen krijgen. Maar dat bleek niet het geval. "De instelling waarvoor ik werkte, gaf aan dat zij vanwege de administratieve last de zorgbonus niet gingen aanvragen voor extern ingehuurden, dus ook niet voor mij."

De collega’s van Feliza die in loondienst zijn, krijgen de bonus wel. "Alle collega’s krijgen hem. Ik doe exact hetzelfde werk en voldoe dus gewoon aan alle voorwaarden om die bonus te krijgen. Het gaat mij ook niet eens echt om dat geld. Maar ik voel mij nu behandeld als een tweederangs werknemer."

Voorwaarden

Voor de zorgbonus moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo is er een lijst van beroepen die in aanmerking komen voor het geld en moet aan te tonen zijn dat je in de coronaperiode voor een zorgaanbieder werkte. Ook mag je niet meer verdienen dan twee keer modaal (bruto 73.000 euro per jaar). Of je in loondienst, als zzp’er of als uitzendkracht werkte, maakt voor de zorgbonus niet uit.

1341
Lees ook:
1341 werkgevers hebben tot nu zorgbonus van 1000 euro aangevraagd

Tientallen instellingen

Feliza is zeker niet de enige zzp'er die de zorgbonus niet lijkt te gaan krijgen, weet de brancheorganisatie voor intermediairs NBBU. "We kregen van de intermediairs die uitzendkrachten en zzp'ers aan zorgorganisaties koppelen signalen dat de zorgbonusaanvragen niet werden geaccepteerd", vertelt hoofd sociaal economische zaken Piet Meij.

De organisatie kreeg zo'n 200 meldingen binnen en heeft een lijst samengesteld van meer dan dertig organisaties die de bonus niet voor externen aanvragen. Het blijkt een branchebreed probleem te zijn, zegt Meij. 

Administratieve last

De aanvraagprocedure van de zorgbonus kreeg sowieso al kritiek, legt hij uit. "Het aanvragen is voor eigen personeel ook al gedoe." Daar komt bij dat een zorgorganisatie bij zzp’ers mogelijk een extra controle moet uitvoeren.

Volgens Meij worden de zzp’ers met hun aanvraag door opdrachtgevers doorverwezen naar het ministerie van Volksgezondheid. Maar zo is de regeling niet bedoeld, benadrukt hij. "De aanvraag moet echt door de zorgaanbieders gedaan worden.”

Coronabonus
Lees ook:
Coronabonus voor managers ziekenhuis, niet voor zorgpersoneel

'Te druk'

Zorgorganisatie Thebe is een van de werkgevers op de lijst van het NBBU. Een woordvoerder van de organisatie laat weten wel degelijk te willen dat de zzp'ers ook een bonus krijgen, maar stelt dat de organisatie het werk gewoon niet aankan.

"Het lukt ons gewoon echt niet om midden in de tweede golf van meer dan 900 externen te achterhalen wat zij waar en wanneer deden. En dan nog controleren of de bonus ergens anders al aangevraagd is." Daarin zijn ze niet de enige, zegt de woordvoerder. "Dit verhaal geldt voor 90 procent van de zorginstellingen in onze regio."

Branchevereniging voor zorgorganisaties Actiz onderschrijft dit. "Het was een mooie geste van het ministerie maar wat ons betreft was het veel beter geweest als ook de uitvoering ook daar lag."

Personeel
Lees ook:
Personeel coronazorg krijgt bonus van 1000 euro netto

GGZ stelt richtlijn bij

De GGZ, die eerst in een richtlijn leden adviseerde de zorgbonus voor externen niet aan te vragen, is daar inmiddels op teruggekomen. In een reactie geeft de organisatie aan absoluut niet het signaal te hebben willen geven dat zzp’ers en uitzendkrachten de bonus niet zouden verdienen, maar dat ze dit door de complexiteit van de aanvraagprocedure adviseerde.

Voor Feliza en vele andere zzp’ers en uitzendkrachten is er nog geen oplossing. De aanvraag van de zorgbonus kon aanvankelijk tot donderdagavond 23:59 uur. Staatssecretaris Van Ark maakte vanavond in een Kamerdebat bekend die termijn met een week te verlengen.