Zwaar werk

Corona hakt erin: 'Dagelijks 60.000 zieke zorgmedewerkers'

27 oktober 2020 17:35 Aangepast: 27 oktober 2020 17:36
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

60.000 zieken per dag. Daarmee heeft de zorg de afgelopen zomer moeten bolwerken. Daar komen de zorgmedewerkers in thuisquarantaine of mensen die op een coronatestuitslag zaten te wachten nog bij. 

In totaal was er sprake van een verzuimpercentage van 6,6 procent. Dat meldt databedrijf Vernet, op basis van de ziekmeldingen van ruim 350 zorginstellingen over de maanden juli, augustus en september. Vernet spreekt van een flinke toename. 

Personeelstekorten

Er lijkt een verband met de werkdruk als gevolg van de coronacrisis. Een baan in de zorg is sowieso al zwaar werk, met wisselende diensten. Veel afdelingen kampten ook voor corona met personeelstekorten. Corona heeft dat verergerd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Alarmerende stijging ziekteverzuim door coronastress, angst voor golf van burn-outs

Miljoen medewerkers

Vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2019 is het ziekteverzuim met zo’n 9 procent gestegen. Vooral in de verpleging, de verzorging en de thuiszorg was het verzuim hoog (7,68 procent).

In het tweede kwartaal dit jaar was het verzuimpercentage 6,51 procent.

Bij Vernet zijn bijna vierhonderd zorgorganisaties aangesloten met circa 600 duizend medewerkers. In totaal werken er in Nederland ruim een miljoen mensen in de zorg. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van