Ga naar de inhoud
Gerestaureerd Italiaans stadje

Kom je hier wonen? Je krijgt 44.000 euro plus 'symbolische' huur

Doorkijkje in Santo Stefano di Sessanio, in de Italiaanse Abruzzen. Beeld © Paul le Clercq

Heb je genoeg van het jachtige leven in het drukke Nederland? Dan verhuis je toch gewoon naar Santo Stefano di Sessanio in Italië! Je wordt met open armen ontvangen in het mooie stadje, waar nog maar weinig mensen wonen. Als dank voor je komst krijg je een flinke zak geld.

In de afgelopen decennia daalde het aantal inwoners van Santo Stefano di Sessanio geleidelijk tot de slechts 115 die er nu zijn.

De gemeente wil daar voorkomen dat het stadje helemaal uitgestorven raakt. Daarom krijg je, als je er komt wonen, drie jaar lang maximaal 8.000 euro per jaar, plus eenmalig een maximumbedrag van 20.000 euro om er een bedrijfje te beginnen. Verder kun je tegen een 'symbolisch' bedrag een huis huren.

18 tot 40 jaar

Het is niet de bedoeling dat je lekker gesubsidieerd van je oude dag komt genieten. Voorwaarde is namelijk dat je tussen de 18 en de 40 jaar bent.

Met het bedrijfje dat je begint moet je actief zijn als gids gericht op toeristen, sport of cultuur, of je moet een schoonmaker, onderhoudstechnicus of manager van een drogist worden, óf je moet je gaan bezig houden met de marketing en het verkopen van lokaal geproduceerd voedsel.

Bergen en hoogvlakte

Santo Stefano di Sessanio ligt in de bergen in de Abruzzen, op 1300 meter hoogte. Het plaatsje ligt in het Nationale Park 'Gran Sasso en Monti delle Laga', in de Apenijnen, de bergketen die dwars door Italië loopt. Hoog in de bergen leven gemzen, wolven en zelfs een paar bruine beren.

Vlakbij de plaats liggen bergen van bijna 3.000 meter hoog, waar je kunt wintersporten, plus de indrukwekkende hoogvlakte Campo Imperatore. Toch zit je niet heel afgelegen. De stad L'Aquila ligt op een klein half uurtje, de Adriatische kust op vijf kwartier en Rome op anderhalf uur.

Zweedse ondernemer

Het verhaal achter Santo Stefano di Sessanio is bijzonder. Eind vorige eeuw raakt de Zweedse ondernemer (met een Italiaanse vader) Daniel Kihlgren onder de indruk van de plaats. Hij kocht verschillende huizen, die hij in originele staat liet opbouwen.

Veel opgeknapte huizen zijn nu hotels. In 2009 raakten sommige huizen beschadigd bij een aardbeving waarbij in het naburige L'Aguila meer dan 300 mensen om het leven kwamen.