Streamingoorlog

Bedenkster van Grey’s Anatomy moet Netflix aan meer klanten helpen

22 oktober 2020 16:06 Aangepast: 22 oktober 2020 17:39
Shonda Rhimes

Ze verzon wereldhits en verdiende miljarden voor Disney, maar nu moet ze Netflix aan meer succes helpen. Binnenkort komt de eerste Netflix-serie van scenarioschrijver en televisieproducent Shonda Rhimes uit. Een vrouw die juist nu heel erg belangrijk is voor het bedrijf.

Op 25 december is de romantische dramaserie Bridgerton voor het eerst te zien. De serie is gebaseerd op een boekenreeks. Ingrediënten: een machtige familie (de Bridgertons), intriges en uiteraard de liefde.

Netflix verwacht veel van de serie, maar ook van de series die Rhimes nog gaat maken. Dat komt omdat ze enorm succesvolle producties op haar naam heeft staan.

Ze is de vrouw achter Grey’s Anatomy, Scandal en How To Get Away With Murder. Dat was leuk voor de kijkers, maar ook voor haar voormalig werkgever Disney. Al haar series leverden samen namelijk 2 miljard dollar op aan inkomsten.

Slimme vrouwen

De vijftigjarige Rhimes begint haar carrière halverwege de jaren 90. Het is lastig om aan werk te komen, dus moet ze met allerlei verschillende baantjes de touwtjes aan elkaar knopen. Van kantoorbeheerder tot loopbaanbegeleider, tot aan het helpen van daklozen.

Haar eerste succes is in 2001, met Crossroads. Een film waar popzangeres Britney Spears een rol in speelt. De eerste keer voor Spears als actrice, de eerste serieuze keer voor Rhimes als scenarioschrijver. Ondanks de  slechte kritieken een film die 60 miljoen dollar ophaalt.

Daarna gaat ze aan de slag voor ABC, een zender die in handen is van mediabedrijf Disney. Met Grey’s Anatomy zet ze zichzelf op de kaart. Rhimes wil graag een serie maken over 'slimme vrouwen die met elkaar concurreren'. En het moet een ziekenhuisserie worden, want ze kijkt graag documentaires over operaties op Discovery Channel.

Prijzenpakker

Grey’s Anatomy wint elke prijs die er te winnen valt. Van Golden Globe tot Emmy Award. De jaren erna heeft ze succes met Private Practice, Scandal en How To Get Awat With Murder. Maar ze wordt steeds minder gelukkig bij Disney.

In gesprek met Hollywood Reporter zegt ze dat het steeds meer een gevecht wordt met de directie van ABC. Er is gedoe over de content die ze maken, over de budgetten en ook over het meespelen in een campagnefilmpje van presidentskandidaat Hillary Clinton. Dat doet ze samen met de cast van Grey's Anatomy en dat valt niet goed bij haar werkgever.

Miniatuurvoorbeeld
Nederland profiteert ook van Netflix-series

Van games tot Netflixseries: deze Nederlandse exportproducten doen het wel goed

'Alsof ik dood ging'

Ze twijfelt of ze nog wel moet blijven werken voor het grote Disney. "Het voelde alsof ik dood ging", zegt ze onomwonden in het interview. En de reden dat ze uiteindelijk vertrekt? Een toegangspas van pretpark Disneyland.

Naast haar miljoenensalaris krijgt ze standaard gratis toegang voor het pretpark van Disney. Twee personen, all-inclusive. Als blijkt dat haar zus niet op haar pas mag, terwijl dat wel zo is afgesproken, knapt er iets in Rhimes. Ze belt haar advocaat en laat het contract tussen haar en Disney-dochter ABC ontbinden. Even later maakt ze de transfer naar Netflix.

"Ik wil gewoon op een plek zijn waar ik dingen kan maken en niemand me lastig zal vallen of me het gevoel zal geven dat ik iets verplicht ben." Met die woorden kwam ze volgens eigen zeggen binnen bij Ted Sarandos de contentdirecteur van Netflix.

Miniatuurvoorbeeld
'corona-effect' uitgwerkt

Netflix krijgt er minder nieuwe abonnees bij dan verwacht

Meer abonnees nodig

Of dat gaat lukken, is maar zeer de vraag. De streamingsdienst stelde beleggers afgelopen week teleur met de derde kwartaalcijfers. Netflix kreeg 2,2 miljoen nieuwe abonnees bij. Dat is het laagste aantal nieuwe abonnees in bijna drie jaar tijd en een miljoen minder dan verwacht.

Netflix heeft meer abonnees nodig en daarvoor moet het (meer) succesvolle series maken. Zoals Scandal of Grey’s Anatomy. Een taak voor Rhimes, die naar verluidt 100 miljoen dollar verdient met haar nieuwe baan.

Grey’s Anatomy

Grey's Anatomy was de doorbraak voor Shonda Rhimes, wordt sinds 2005 uitgezonden en speelt zich af in een ziekenhuis. De serie volgt Meredith Grey, een assistent-chirurg. Ze werkt in het (fictieve) Seattle Grace Hospital. De serie wordt vandaag de dag nog steeds uitgezonden en is daarmee een van de langstlopende series ter wereld.

Grey's Anatomy is onderscheiden met verschillende prijzen, waaronder Emmy Awards. 

Scandal

Een politieke thriller, vergelijkbaar met House of Cards. Scandal draait om Olivia Pope, gespeeld door actrice Kerry Washington. Olivia werkt voor de elite in Washington, voornamelijk politici. Haar taak: hun imago beschermen en zorgen dat al hun geheimen en schandalen niet openbaar worden. Ze is goed met de president, voor wie ze eerder werkte. Een president die je vaak terug zal zien in de afleveringen.

De serie begon in 2012 en liep tot 2018.

How To Get Away With Murder

Annalise Keating, een professor in strafrecht, is het hoofdpersonage. Ze geeft les op een van de meest prestigieuze universiteiten in Amerika en selecteert een groepje met de beste studenten die mogen werken voor haar advocatenkantoor. Ze leert hun alles over het vak en de meest lastige cliënten kan vertegenwoordigen. How to get away with murder, hoe zorg je dat een cliënt altijd wordt vrijgesproken? Het lijkt allemaal mis te gaan als zij en haar studenten zelf betrokken raken bij een moordcomplot. 

Deze thriller was in 2014 voor het eerst te zien en inmiddels is het laatste seizoen uitgezonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van