Dag van de Vlaai

Maastrichtse bakker Hermans: 'We bakken hier wel 200 vlaaien per dag'

24 oktober 2020 09:10 Aangepast: 24 oktober 2020 20:28
Carmen Hermans in haar bakkerij. Beeld © Kita van Slooten

25 oktober is Dag van de Vlaai, maar dat is het bij bakkerij Mathieu Hermans in Maastricht eigenlijk elke dag wel. Al sinds de grootvader van Carmen Hermans in 1936 de bakkerij opende komen hier Limburgse vlaaien uit de oven. Een ambachtelijk product, met liefde gemaakt. "Fabrieksvlaaien vind ik zonde van de calorieën."

Denk je aan Limburg, dan denk je aan vlaai. Kersenvlaai, rijstevlaai of zoals ze in Maastricht zeggen: kroonsele mèt sjoem - kruisbessen met schuim.

Bakkerij Mathieu Hermans is volgens de Maastrichtenaren een van de beste vlaaienbakkers van de stad en dat is te merken. Op zaterdagochtend staat een tiental mensen met een nummertje in de hand te wachten tot ze naar binnen mogen.

"We zijn maar een klein winkeltje op de hoek, maar er wordt hier veel gebakken en verkocht", vertelt Carmen Hermans, eigenaar van de bakkerij. Op een doordeweekse dag bakken ze zo’n 100 vlaaien, maar in het weekend kan dat oplopen tot meer dan 200 per dag.

Vlaaien vers uit de oven. Vlaaien vers uit de oven.

Sinds Dag van de Vlaai vier jaar geleden in het leven werd geroepen door Maastricht Marketing, zit Hermans wel eens met enkele andere ambachtelijke bakkers om de tafel om ideeën uit te wisselen.

Vlaai voor de koning

Zo hebben de bakkers samen de Koningsvlaai ontwikkeld die op Koningsdag gepresenteerd zou worden als Willem-Alexander en Maxima Maastricht zouden bezoeken.

Dat feest ging dit jaar wegens corona niet door, maar het koningspaar is al bekend met de vlaaien van Hermans. "We kregen een paar jaar geleden een telefoontje van de general manager van het Kruisherenhotel of we twee vlaaien wilden klaarzetten voor speciale gasten. Die bleken achteraf voor Willem-Alexander en Maxima te zijn."

Mensen staan op hun beurt te wachten om de bakkerij in te kunnen. Mensen staan op hun beurt te wachten om de bakkerij in te kunnen.

Ook andere bezoekers weten de bakkerij te vinden. "Vorige week was het herfstvakantie in het noorden en dat merken we dan echt."

Van corona heeft Hermans niet heel veel last gehad. "Alleen in het begin toen mensen echt binnen bleven was het rustiger, maar dat was eigenlijk maar van korte duur."

Ook het hamsteren heeft Hermans meegemaakt. "Toen werd er ineens veel meer brood verkocht en lag de afdeling patisserie op zijn gat." Ook dat was maar even. Daarna haalden mensen vaker wat lekkers voor thuis dus de vlaaien verkochten goed.

"Een goede vlaai maak je op gevoel. Het is meer dan klakkeloos het recept volgen."

Het was sowieso een turbulent jaar voor Hermans, die deze zomer de winkel verbouwd heeft en dit voorjaar haar vader verloor aan kanker. "Ik had gehoopt dat hij het resultaat nog had kunnen meemaken, maar dat heeft helaas niet zo mogen zijn. Wel heeft hij alle plannen tot in detail gezien."

De verbouwing was spannend. "Want je gaat iets veranderen wat echt hoorde bij bakkerij Hermans." De zaak is nu wat frisser en lichter, maar met de sfeer van vroeger. Precies zoals Hermans dat wilde. "Mijn vader heeft de zaak echt groot gemaakt. Ik zet de traditie voort."

Carmen Hermans in de winkel. Carmen Hermans in de winkel.

De vaste klantenkring waardeert dat. Ook de kleine dingetjes die Hermans aan extra service doet, zoals gratis koffie voor de wachtende klanten en stoeltjes buiten voor de winkel. "Ik wil dat mensen zich prettig voelen hier. De bakkerij is ook een ontmoetingsplek. Veel Maastrichtenaren komen elkaar hier tegen en kletsen zo even bij."

Geheim familierecept

Hermans, die geboren werd boven de bakkerij en daar ook opgroeide, is daar trots op. Net zoals ze dat is op het familierecept. "Het is begonnen bij mijn opa en oma. Mijn oma kwam uit fruitboerenfamilie en zij had echt kijk op de samenstelling van de fruitbinding." Niet te veel suiker, niet te veel gelei en bindmiddel, maar zo fris mogelijk.

"Mijn vader had een heel goed gevoel voor smaak. Hij heeft de smaak verfijnd en het deeg zo smeuïg gekregen. Dat recept verander ik nooit. Dit is zoals het bij ons moet zijn. Ik vind onze vlaai ook echt het lekkerste." Hermans krijgt wel eens vragen over het recept, maar dat blijft strikt geheim. "Dat deel ik met niemand."

Vlaaien in de vitrine. Vlaaien in de vitrine.

Maar zelfs met het recept is de vlaai niet zomaar na te maken, weet Hermans die het bakken zelf ook aan de bakkers over laat. "Het is meer dan klakkeloos het recept volgen. Het gaat ook deels op gevoel. De temperatuur buiten en de vochtigheid in de lucht zijn ook van invloed op hoe het deeg rijst."

Geen fabrieksvlaai

Ook maakt het verschil of er tien of vijftig vlaaien in de oven staan. En het fruit is ook niet altijd hetzelfde, soms moet je iets meer binden dan de andere keer. "Het zijn allemaal subtiele aanpassingen."

De rijst en de pudding maken de bakkers zelf. "Je kan de rijstepap ook kant-en-klaar inkopen of de pudding met poedertje opkloppen, maar dat verschil proef je."

Een fabrieksvlaai van een grote keten zul je Hermans dan ook niet snel zien eten. "Dat vind ik dan toch zonde van de calorieën."

Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van