Ga naar de inhoud
In ruil voor geld

Corporatieman ritselde sociale huurwoningen voor hennepplantages

De zaak kwam aan het licht nadat de politie twee hennepplantages oprolde. Beeld © ANP

Een medewerker van een Limburgse woningcorporatie regelde sociale huurwoningen voor een hennepteler in ruil voor een deel van de winst. Na zijn ontslag eiste de man zijn baan terug. Hij vond dat juist zijn werkgever tekort was geschoten door hem niet te beschermen tegen de hennepteler.

De man werkte al sinds 1984 bij de Limburgse woningcorporatie Woonpunt. Dat is met ruim 18.000 woningen de grootste verhuurder van sociale huurwoningen van Zuid-Limburg.

Als 'consulent Maatwerk' in Hoensbroek en later Maastricht was de medewerker onder meer verantwoordelijk voor urgente gevallen. Hij kon ervoor zorgen dat woningen werden toegewezen aan huurders buiten de gebruikelijke criteria als wachttijd om.

Hennepplantages

Het eerste signaal dat daarbij iets mis ging, klonk nadat de politie begin dit jaar twee hennepplantages oprolde in de huurwoningen van twee zussen.

Zij verklaarden dat zij hun woningen in 2017 hadden gekregen dankzij een corporatiemedewerker die hen tegen betaling hoger op de urgentielijst had gezet.

Grote
Lees ook:
Grote actie tegen hennepteelt in Limburg, 14 arrestaties

Nadat de woningcorporatie in mei een anonieme tip binnenkreeg, waarin de man werd genoemd als degene die woningzoekenden tegen betaling aan een sociale huurwoning hielp, liet Woonpunt een onderzoek starten door Hoffmann Bedrijfsrecherche.

Toen bleek al snel dat er méér aan de hand was. Tijdens een verhoor in het kader van het onderzoek gaf de man namelijk toe dat hij vijf woningen had geregeld, terwijl hij wist dat die gebruikt zouden worden voor hennepteelt.

Duizenden euro's

In ruil daarvoor deelde de corporatiemedewerker mee in de opbrengst van de oogsten. Dat leverde hem naar eigen zeggen enkele honderden tot 1000 euro per woning per oogst op.

In totaal streek hij in 2017 en 2018 zo jaarlijks duizenden euro's op, die hij besteedde aan privézaken. De man noemde het aannemen van het geld 'makkelijk, maar dom'.

Na het onderzoek ontsloeg Woonpunt de man afgelopen zomer op staande voet. De corporatie betoonde zich destijds geschokt.

"Illegale hennepteelt is een maatschappelijk probleem, waarmee wij als woningcorporatie vaak worden geconfronteerd en waar wij met kracht afstand van nemen", zei interim-directeur Ton Mans in een persbericht. "Daarom doet het veel pijn dat een medewerker van ons zijn positie heeft misbruikt om daaraan actief mee te werken om er zelf financieel beter van te worden."

Wapens en geweld

De medewerker legde zich niet bij zijn ontslag neer, maar stapte naar de rechter om zijn baan terug te eisen. Hij stelde daarbij onder meer dat zijn verklaring 'onder grote druk' was afgenomen.

Verder stelde de man dat hij door de wietteler was ingepalmd, onder druk gezet en bedreigd. De teler zou beschikken over wapens en niet terugdeinzen voor geweld. Daardoor voelde de corporatiemedewerker 'dat hij absoluut niet meer terugkon.'

Medewerker
Lees ook:
Medewerker ICS plunderde rekeningen creditcardhouders

Ten slotte vond de medewerker dat Woonpunt meer had moeten doen om hem te beschermen tegen de invloed van personen als de hennepteler. Al met al had zijn werkgever hem daarom een lichtere straf moeten geven.

Geen bedreiging

De kantonrechter was niet onder de indruk van het verweer van de man. Niets wijst er volgens de rechter op dat de bedrijfsrechercheurs hem op ontoelaatbare wijze onder druk hebben gezet.

Ook blijkt nergens uit dat de corporatiemedewerker onder dwang tot zijn daden kwam. Integendeel, in 2019 was de man zelfs naast de hennepteler gaan wonen. "Dit wijst er geenszins op dat de man zich eerder ernstig bedreigd heeft gevoeld", aldus de uitspraak.

De kantonrechter erkent dat de gevolgen van het ontslag op staande voet ingrijpend zijn, maar laat het toch in stand. "Van Woonpunt kan niet worden verlangd een werknemer die zich schuldig heeft gemaakt aan dermate ernstig verwijtbaar gedrag, nog langer in dienst te houden."