Als het gaat om financiële pech zijn Nederlanders een gesloten volkje: er wordt nauwelijks over gesproken met vrienden of familie, blijkt uit onderzoek van Rabobank. En dat kan met de oplopende werkloosheid vanwege de coronacrisis nog wel eens voor grote problemen gaan zorgen, waarschuwt de bank.
Wie te lang blijft rondlopen met financiële sores zonder hulp te zoeken, verergert de zaken. Een eerste stap naar hulp is erover praten, aldus de bank. Veel mensen doen dat alleen niet, blijkt uit een enquête die de bank hield onder ruim 2700 Nederlanders.
Ongeveer 40 procent van de ondervraagden praat niet met vrienden of familie over financiële problemen. De lat ligt nog hoger voor hulp zoeken bij een specialist: de helft van de ondervraagden doet dat niet.

Hoe groter de problemen, hoe hoger de drempel om erover te praten, zelfs met de partner. De meeste Nederlanders hebben geen moeite om geldzaken met hun partner te bespreken, maar mensen die al krap bij kas zitten, zijn het meest gesloten om nieuwe financiële tegenvallers aan hun geliefde te melden.
Schaamte en ongemak
Dat mensen hun problemen voor zichzelf houden, komt vermoedelijk omdat men zich ervoor schaamt en het ongemakkelijk vindt om erover te praten, schrijft de bank. En financiële problemen komen in alle lagen van de bevolking voor, waarschuwt Rabo. Van mensen met schulden woont 30 procent in een koophuis, heeft bijna 20 procent een vaste baan en verdient 12 procent bovenmodaal.
Het gevolg is wel dat mensen gemiddeld pas na vijf jaar hulp zoeken, blijkt uit eerder onderzoek van de NVVK, de koepelorganisatie voor schuldhulpverlening. Daarmee gaat kostbare tijd verloren om iets aan het probleem te doen en het kan voor stress zorgen.

Werkloosheid
Op tijd hulp zoeken is juist vanwege de coronacrisis erg belangrijk, aldus de bank, verwijzend naar de verwachte oplopende werkloosheid.
Stap één is om hulp te vragen bij de gemeente waar je woont. Die kan bijvoorbeeld helpen met het in kaart brengen van de schulden en meedenken over een traject om ze af te lossen of te laten kwijt schelden.
Blijf uit de problemen, maak een budget
Bekijk eerst wat er maandelijks inkomt. Bijvoorbeeld je salaris, je studielening, een bijdrage van je ouders en je zorgtoeslag.
Zet dan op een rij welke vaste uitgaven je hebt. Die zijn te verdelen in drie categorieën:
- Je vaste lasten: bijvoorbeeld je huur, belasting en de energierekening.
- Huishoudelijke uitgaven: bijvoorbeeld boodschappen, de kapper, cadeautjes of andere kosten die je regelmatig maakt.
- Reserveringsuitgaven: dat zijn dingen waarvoor je geld opzij zet, zoals kleding, meubels of je vakantie.
Trek de uitgaven uit van de inkomsten, dan weet je hoeveel je elke maand tekort komt of overhoudt. Houd je geld over, dan kan je dit sparen of uitgeven aan andere dingen. Kom je geld tekort, kijk dan in welke uitgaven je kan snoeien.
Sommige inkomsten en uitgaven heb je maar eens per jaar, zoals vakantiegeld of belasting. Het is slim om daarom al je inkomsten en uitgaven van het hele jaar op te tellen, en door twaalf te delen. Zo krijg je een gemiddelde maandbegroting.