Ga naar de inhoud
Fictief rendement

Mogelijk minder taks voor spaarders met alleen spaargeld

Beeld © Patricia Rehe / Hollandse Hoogte

Nederlanders die hun geld vooral of uitsluitend op de bank hebben staan, gaan straks mogelijk minder belasting daarover betalen.

Volgens staatssecretaris Hans Vijlbrief van financiën zouden mensen dan moeten kunnen aantonen dat hun vermogen vooral uit spaargeld bestaat en niet uit bijvoorbeeld aandelen.

Het onderzoek dat Vijlbrief instelt naar deze mogelijkheid moet komend voorjaar zijn afgerond.

Fictief rendement

Nu is het nog zo dat Nederlanders die meer dan 30.846 euro op een spaarrekening hebben staan, of in onder meer beleggingen hebben zitten, belasting over een fictief rendement moeten betalen.

Daarbij gaat de fiscus er vanuit dat je op je vermogen een bepaald rendement (bij spaargeld is dat de rente) behaalt. Met de huidige lage rente ligt het rendement dat de fiscus denkt dat spaarders behalen echter boven de rente die ze in werkelijkheid krijgen. 

Hoge
Lees ook:
Hoge Raad schiet spaartaks af, maar je krijgt waarschijnlijk geen geld terug

Verzet speelt al langer

Er wordt al langer voor gepleit om dat te veranderen. Onder anderen VVD-Kamerlid Helma Lodders pleit voor een heffing op het daadwerkelijk behaald rendement op spaargeld en beleggingen. "Ik ben blij met deze eerste stap" zegt zij.

Mensen die gespaard hebben voor hun oude dag, en dat geld gewoon op de bank hebben staan, zien hun pensioenpotje door de huidige heffing jaar in jaar uit slinken. "Daar zitten echt schrijnende verhalen tussen", zegt Lodders.

Of taks over werkelijk rendement?

Tot voor kort lag er een plan om spaarders te ontzien bij de vermogensrendementsheffing. Maar omdat de opbrengst gelijk moest blijven, zouden beleggers juist meer belasting gaan betalen. Vijlbrief concludeerde afgelopen zomer dat aan dat plan van zijn voorganger Menno Snel te veel nadelen kleefden, en verwees het naar de prullenmand.

Er loopt ook een onderzoek naar de mogelijkheid om belasting te heffen over werkelijk behaald rendement. De resultaten daarvan worden eveneens komend voorjaar verwacht.

Bron: RTL Z / ANP