Geen rocket science

Hier gaan promovendi vaak aan de slag (het is niet de wetenschap)

14 oktober 2020 00:44
Beeld © ANP

Tweederde van de gepromoveerden in Nederland met een baan werkt buiten de wetenschap. Tegelijkertijd neemt het aantal mensen met een doctorstitel toe. Vorig jaar promoveerden bijna vijfduizend mensen: een recordaantal.

Van alle mensen met een doctorstitel werkt een derde in het universitair onderwijs of in een universitair medisch centrum, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 66 procent van de promovendi werkt buiten de wetenschap.

"Een deel ambieert werk binnen de academische wereld en wil zelf onderzoek doen of onderwijzen. Er is ook een groep die dat niet wil of juist een uitdaging vindt buiten de academische wereld", zegt Tanja Traag, onderzoeker bij het CBS.

Er is ook een groep promovendi die wel wil, maar niet kan. Omdat ze geen baan kunnen vinden binnen de academische wereld. Bijvoorbeeld omdat er niet genoeg onderzoeksplekken zijn of omdat de concurrentie hoog is.

Van de gepromoveerden zonder wetenschappelijke baan, zou 17 procent toch het liefst zo'n baan hebben.

Technische hoek

Vooral gepromoveerden uit de technische hoek werken vaak buiten de academische wereld. Bijna acht op de tien gaat uiteindelijk iets anders doen. "Ook in de landbouw, diergeneeskunde en dierverzorging hebben ze vaak geen werk in de academische wereld", zegt Traag.

Promovendi zijn gewild, ziet ze. "Er is steeds meer besef in het bedrijfsleven dat een doctorstitel een heel waardevolle aanvulling is. En een relatief groot deel belandt op een overheidsfunctie, waar behoefte is aan heel specialistische kennis."

Recordaantal promovendi

Het aantal mensen dat promoveert was nog niet eerder zo hoog, blijkt uit de cijfers van het CBS.

In het academisch jaar van 1990/1991 promoveerden 1900 mensen. In 2018/2019 waren dat er iets meer dan 5000.

"De stijging voldoet dat aan een behoefte: Nederland als kenniseconomie", zegt Traag. "Het is beleidsmatig zo geformuleerd dat er behoefte is aan mensen die zich specialiseren, dat er sprake is van innovatie en dat specifieke kennis en vaardigheden behouden worden voor Nederland."

Opvallend: het aantal vrouwelijke promovendi groeide de afgelopen jaren nog harder dan het aantal mannen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Promotiefabriek Nederland levert universiteiten jaarlijks ruim 360 miljoen op

Gros komt terecht in de gezondheidszorg

Van alle gepromoveerden belandt het grootste deel in de gezondheidszorg (27 procent) en het onderwijs (26 procent).

Dat is vooral zo voor vrouwen, zeker binnen de gezondheidszorg, blijkt uit de cijfers. Binnen het onderwijs is de verhouding iets meer in balans.

Veel gepromoveerden gaan aan de bak in bedrijfstakken als research, openbaar bestuur en overheidsdiensten en management- en technisch advies. De meest voorkomende beroepen zijn hoogleraar, docent in het hoger onderwijs en medisch specialist.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van