Ga naar de inhoud
Minder administratief gedoe

Collectief hulptraject maakt einde aan rompslomp bij grote schulden

Wie problematische schulden heeft, kan sinds kort in een aantal gemeenten terecht bij het Collectief Schuldregelen. Die regeling maakt het mogelijk sneller te beginnen met aflossen.

Mensen met problematische schulden zijn terughoudend om hiervoor hulp te zoeken. Op het moment dat zij dat na een aantal jaren wel doen, is hun schuld opgelopen naar gemiddeld 43 duizend euro, verdeeld over 14 schuldeisers.

Veel informatie, veel stress

Dat brengt veel administratieve rompslomp met zich mee, bijvoorbeeld om helder te krijgen hoeveel schulden iemand precies heeft. Bij een gemiddeld schuldendossier met 15 schuldeisers worden jaarlijks maar liefst 84.000 brieven verstuurd. Dat betekent een overdaad aan informatie en veel stress.

Problematische schulden

Er zijn in Nederland bijna 700 duizend mensen met betalingsproblemen. Ruim 33 duizend Nederlanders zitten daarvoor in een schuldbemiddelingstraject.

Je hebt problematische schulden als je, bijvoorbeeld:

  • Een halfjaar of langer geen zorgpremie hebt betaald
  • Je al langer dan 2 jaar en 3 maanden een toeslagschuld hebt openstaan bij de Belastingdienst
  • Een betalingsachterstand hebt bij DUO van minimaal 270 euro en dit bedrag 3 maanden of langer niet hebt betaald

Om mensen met problematische schulden in het vervolg sneller en makkelijker te kunnen helpen, hebben zo’n veertig gemeenten zich aangesloten bij het Collectief Schuldregelen.

Ongezien akkoord

Dat is een samenwerking tussen onder andere gemeenten, de Belastingdienst en NVVK, de grootste branchevereniging voor schuldhulp- en financiële dienstverlening. Sinds eind 2018 liep in Den Haag een pilot met deze methode, waar bijna 400 mensen aan meededen.

"Bij de Belastingdienst was het voorheen zo dat het minimaal 8 weken duurde voordat schuldenaren echt aan het schuldhulptraject konden beginnen", zegt voorlichter Jacco Neleman. "In de nieuwe situatie gaan we ongezien akkoord met het voorstel van de schuldhulpverlener, bijvoorbeeld een gemeentelijke kredietbank."

Voorheen duurde het gemiddeld ruim een jaar voordat alle schuldeisers akkoord waren over een saneringsvoorstel. Nu krijgt de Nederlander met schulden al binnen twee weken groen licht van de Belastingdienst om te beginnen met afbetalen.

Eén aanspreekpunt

Dat geldt niet alleen voor schulden bij de Belastingdienst; ook partijen als DUO, Eneco, Menzis en Wehkamp hebben zich aangesloten. Allemaal partijen waar de schuldenaar apart contact mee had over de afbetaling. Ook dat is met het Collectief verleden tijd; de schuldhulpverlener wordt het centrale aanspreekpunt.