Meer schuldeisers

Ex-advocaat Robert Moszkowicz verliest hoger beroep tegen faillissement

13 oktober 2020 15:13 Aangepast: 13 oktober 2020 17:34
Persoonlijk faillissement Robert Moszkowicz is bekrachtigd. Beeld © ANP

Voormalig advocaat Robert Moszkowicz heeft het hoger beroep tegen zijn persoonlijk faillissement verloren. Hij laat het ook hier echter niet bij zitten en stapt naar de Hoge Raad.

Moszkowicz werd eind juli persoonlijk failliet verklaard als gevolg van een conflict met zijn voormalige woningverhuurder. Volgens de verhuurder was sprake van een huurschuld van 17.500 euro. De jurist zei dat hij was gestopt met betalen, omdat de huisbaas gebreken aan zijn woning niet repareerde.

Nadat hij failliet werd verklaard, ging de voormalig advocaat meteen in hoger beroep. "Dit had nooit mogen gebeuren", zei hij in augustus in zakenkrant het FD. Uit een niet eerder opgemerkte uitspraak van het gerechtshof in Arnhem blijkt nu dat hij die zaak eind vorige maand heeft verloren.

Méér schuldeisers

Tijdens het hoger beroep betwistte de jurist onder meer dat hij ook schulden zou hebben bij de Belastingdienst en energieleverancier Oxxio. Maar volgens het hof wist hij dat niet voldoende hard te maken.

Bovendien kwam tijdens het hoger beroep naar voren dat zich bij zijn curator Anne-Marie Weersink inmiddels nog zo'n twintig andere schuldeisers van Moszkowicz hebben gemeld.

In cassatie

De 67-jarige jurist is de oudere broer van Bram Moszkowicz, en werd in 2006 door het Hof van Discipline van het tableau geschrapt wegens onbehoorlijke praktijkvoering. Sindsdien mag hij niet meer werken als advocaat. Tegenwoordig is hij actief als jurist en belastingadviseur.

Moszkowicz wil niet op het verloren hoger beroep ingaan, maar zegt wel dat hij het er niet bij laat zitten. "Wij hebben inmiddels cassatie ingesteld. Meer kan ik er niet van zeggen. Dat is het."

Huurvordering opgelopen

Advocaat Joost van der Grinten, die optreedt namens de verhuurder, laat weten tevreden te zijn met de uitspraak. "Eerlijk gezegd hadden we hier ook geen twijfel over."

Hij benadrukt dat de oorspronkelijke huurvordering op Moszkowicz is opgelopen tot ruim 50.000 euro, omdat sprake zou zijn geweest van een langlopend huurcontract. Daarnaast claimt de verhuurder nog 'tienduizenden euro' voor noodzakelijke herstelwerkzaamheden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van