Jaarlijks ritueel

Brieven versturen wordt weer duurder: postzegelprijs stijgt 5,5 procent

12 oktober 2020 10:02
Een postbezorger van PostNL. Beeld © Robin Utrecht

Vanaf 1 januari wordt het verzenden van een gewone brief weer een stukje duurder. Waar je nu nog 91 cent betaalt voor een postzegel, wordt dat vanaf het nieuwe jaar 96 cent.

Dat heeft PostNL vandaag bekendgemaakt. Toezichthouder ACM gaat akkoord met de verhoogde tarieven.

  • De postzegel wordt 5 cent duurder, en gaat 96 cent kosten
  • Het tarief voor frankeren met een frankeermachine stijgt van 85 cent naar 90 cent
  • Het basistarief voor brieven naar het buitenland gaat omhoog van 1,50 euro naar 1,55 euro.

'Noodzakelijk'

Volgens PostNL moeten de prijzen ook dit jaar weer omhoog 'om ervoor te zorgen dat de postbezorging betaalbaar blijft en van een goede kwaliteit'. Al jaren daalt het aantal brieven dat wordt verzonden.

"Een gematigde stijging van de tarieven is noodzakelijk om de beste service te kunnen bieden aan onze klanten, een goede werkgever te zijn en een financieel gezond bedrijf te blijven", aldus Resi Becker, die verantwoordelijk is voor de postbezorging in Nederland bij PostNL.

Meer pakketjes, meer winst

Pakketjes versturen wordt dit jaar trouwens niet duurder, het tarief daarvoor blijft 7,25 euro voor een standaardpakket. Dat is niet zo vreemd, want terwijl de brievenpost al jaren in een neergaande trend zit, worden juist steeds meer pakketjes verzonden.

Dit jaar gaat het helemaal hard. Door de coronacrisis wordt er nog veel meer online besteld en het is razenddruk bij PostNL. Het postbedrijf gaat dit jaar daarom uit van een brutowinst van zeker 175 miljoen euro, veel meer dan de afgelopen jaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

PostNL verhoogt winstverwachting: dividend voor aandeelhouders, bonus voor personeel

Door die hogere winstverwachtig is PostNL zelfs van plan om weer eens dividend uit te keren aan aandeelhouders. Dat had het bedrijf al jaren niet meer gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van