Ga naar de inhoud
Automarkt

Weg met de versnellingspook: Nederland omarmt de automaat

Beeld © Getty Images

In de VS en Australië heb je al jaren bijna niets anders. Wie daar een auto met versnellingspook wil huren, wordt meewarig aangekeken. Weer zo'n gekke Europeaan! Maar nu zijn ook in Nederland auto's met een automaat in opkomst. De helft van de nieuwe auto's heeft er al één.

Kraak, knars. Terwijl je met 100 kilometer rijdt op de snelweg, schakel je per ongeluk verkeerd. De auto kraakt en de motor maakt een hard brommend geluid. Het overkomt met name beginnende bestuurders regelmatig.

Bij een automaat hoef je niet te schakelen. Weer een handeling minder in het toch al drukke verkeer. Toch kiest in Nederland nog de meerderheid van de leerlingen die hun rijbewijs willen halen voor een opleiding waarbij ze leren rijden in een handgeschakelde auto.

Rijschool
Lees ook:
Rijschool zet in op elektrische auto's: 'Zo leer je ook beter rijden'

Rijles in een automaat

Dat aantal daalt wel, blijkt uit cijfers van het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen). In 2019 deden 6320 leerlingen examen in een automaat, bijna 3 procent van het totaal. In 2020 waren dat er tot nu toe 3941 (3,4 procent).

Ter vergelijking: in 2015 waren er maar 3414 automaat-studenten (1,7 procent), dat is nu dus verdubbeld. Na het behalen van hun rijbewijs mogen deze leerlingen niet in een handgeschakelde wagen rijden.

Verkoopcijfers

Ook bij de autodealers zien ze dat automaten niet langer zijn voorbehouden aan mensen met een handicap of 'bejaarden' zoals het imago van een automaat lange tijd luidde.

In 2019 was bijna 51 procent van de nieuwe personenauto’s voorzien van een automatische versnellingsbak, blijkt uit cijfers van de Bovag. In de eerste drie kwartalen van 2020 was dat aandeel al opgelopen naar ruim 53 procent, terwijl tien jaar geleden nog 4 op de 5 nieuwe auto’s handgeschakeld waren.

'Wil niet anders meer'

Een van de liefhebbers is Mirella de Meij. Dagelijks moet ze over de A1 50 kilometer naar haar werk rijden. Pre-corona een rit vol stoppen en optrekken door de vele files. "Ik rijd sinds twee jaar met een automaat. Dat is echt een verademing. Ik wil niet meer anders."

Het gezin heeft ook nog een handgeschakelde auto, daarin rijden is wel even wennen. "Dan vergeet ik gewoon terug te schakelen. Zoonlief is minder blij met mijn automaat, hij wil natuurlijk alleen maar schakelen als hij zijn rijbewijs heeft."

Automobilist
Lees ook:
Automobilist heeft geen idee van technische snufjes in zijn eigen auto

Early adopter

Françoise Jeffrey reed al in een automaat, toen dat in Nederland nog ongebruikelijk was. "Dat was voor bejaarden en toch stapte ik over, zo’n 25 jaar geleden alweer. Ik had toen zo’n vijf jaar geschakeld en wat was het heerlijk om niets meer te hoeven als ik weer eens in de file zat, behalve remmen dan".

"Het is nooit een probleem geweest om weer in een schakelauto te rijden. Waar ik ook in rij, alle handelingen gaan sowieso volledig automatisch," zegt de ervaren automobiliste.

Wennen aan schakelen

Dat is anders voor Lisette de Bruijn. Een automaat aanleren was een makkie, maar het schakelen is ze niet meer gewend. "Als ik ergens een auto huur met schakelbak, of een leenauto krijg dan moet ik onwijs wennen. Ik ga letterlijk zweten bij de hellingproef".

Ze stapte over omdat haar man naar tevredenheid een automaat reed. "Dat is nu tien jaar geleden en ik wil niet anders meer, ook al ben ik nog maar 35".

Na vakantie overgestapt

Sommige mensen maakten de overstap omdat ze op vakantie met een automaat in aanraking kwamen. Jannie Post wilde nooit in een automaat rijden, omdat ze dacht dat het lastig was.

"Tot ik in Australië en Nieuw-Zeeland wel moest. Wat een verademing. Thuisgekomen van mijn reis heb ik meteen een automaat gekocht. Voor mijn werk rij ik ook nog steeds in schakelauto's. Dat is zoveel vermoeiender, zeker in de file en in de stad. Ik ben altijd blij als ik weer in mijn eigen bakkie kan", zegt ze.

'Schakelen wordt zeldzaam'

Zowel de Bovag als de RAI Vereniging verwachten dat de handgeschakelde auto langzaam een zeldzaamheid wordt in Nederland, zoals de automaat dat eerst was.

Voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging: "Op veel luxe modellen is een automaat doorgaans de standaard en een handbak vaak niet eens leverbaar. Bovendien is een automaat vaak zuiniger in brandstofverbruik dan een vergelijkbare auto met handbak, waardoor er bij aanschaf minder BPM verschuldigd is."