In zes stappen

De juiste aanbieder vinden om je huis te isoleren, waar begin je?

10 oktober 2020 08:19 Aangepast: 14 oktober 2020 14:59
Beeld © David Rozing

Je huis verduurzamen door alles beter te laten isoleren. Klinkt simpel, maar is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor je het weet kom je in een woud terecht van verschillende isolatiebedrijven, waarin jij moet beslissen welke aanbieder de juiste is om zo je huis beter te isoleren.

"Het allerbelangrijkst is om jezelf eerst te gaan oriënteren als je je huis gaat verduurzamen", vertelt Puk van Meegeren van Milieu Centraal. "Zo moet je weten waar je precies aan gaat beginnen, wat je precies moet isoleren en hoe je dat moet aanpakken."

Stap 1: uitzoeken wat je moet isoleren

Om aan de slag te gaan moet je weten hoe je huis er aan toe is en waar de meeste winst is te behalen. Als je geen idee hebt waar je moet beginnen, kun je het best eerst infraroodfoto's laten maken, adviseert de Vereniging Eigen Huis. Eentje binnen en eentje buiten, dan weet je precies waar de warmte naar buiten lekt.

Het komt ook wel eens voor dat je huis al gedeeltelijk geïsoleerd is. Als jij dit al weet dan moet je ervoor zorgen dat je huis gelijkmatig wordt geïsoleerd. Een voorbeeld is als je dak bijvoorbeeld al geïsoleerd is en je weet wat de isolatiewaarde is. Dan kan je dat makkelijk doortrekken naar de muren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woning verduurzamen? Niet rendabel en te duur, stelt Planbureau

Stap 2: aanbieder vinden

De infrarood foto is gemaakt. Je weet nu waar je aan de slag moet gaan, maar dan ben er je er nog niet. Er zijn namelijk talloze isolatiebedrijven en jij wil een goede aan de haak slaan.

Kijk vooral naar of de bedrijven goed gecertificeerd zijn, adviseert Milieu Centraal. Daarnaast is het ook belangrijk dat je naar de garantie kijkt en of een bedrijf lid is van de brancheorganisatie VENIN. Daarnaast geldt natuurlijk ook een oude wijsheid: als je iemand kent die een mannetje kent, is het altijd goed om navraag te doen bij je vrienden of familie.

Let wel goed op, want er zijn maar twee certificeringsbureaus die erkend worden door VENIN, namelijk Insula certificatie en SKG-IKOB certificatie. Op de website van VENIN kan je deze bedrijven vinden. Ook de website wij-isoleren.nl (gemaakt door Milieu Centraal en de brancheorganisatie) kan hierbij helpen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klimaatrekening hoger: 'Ik ga door met verduurzamen, het is maar geld'

Stap 3: huisbezoek

Het advies van Puk van Meegeren en de Vereniging Eigen Huis is om altijd twee à drie verschillende isolatiebedrijven uit te nodigen. Het beste is als deze bedrijven ook fysiek langskomen. "Voor isolatiemaatregelen is het belangrijk om het bedrijf naar je toe laten komen", zegt Van Meegeren. "Ze zullen dan wat checks doen om te kijken wat er precies nodig is."

Belangrijk is ook om als klant specifiek te vragen naar de isolatiewaarde van het materiaal dat een bedrijf aan wil brengen, benadrukt Van Meegren.Hoe hoger de isolatiewaarde des te beter het isoleert. Anders is er een kans dat je uiteindelijk met een huis zit dat minder goed geïsoleerd is dan je had gehoopt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verduurzamen van gebouwen zorgt voor win-winsituatie

Stap 4: offerte

Zorg ervoor dat je bij de offerte zo duidelijk mogelijk afspraken maakt over de kosten en let goed op de garantie is het advies van de VEH. De bedrijven die gecertificeerd zijn worden om de zoveel tijd gecontroleerd geeft Milieu Centraal aan, dus meestal brengen ze alles goed in kaart. Toch kan het nooit kwaad om alles duidelijk op papier te zetten.

Er zijn nu twee à drie offertes opgesteld van gecertificeerde bedrijven. Wat de VEH betreft hoef je niet al te bang te zijn dat de goedkoopste dan ook de minst goede is. Doordat ze gecertificeerd zijn, zou je er volgens de huiseigenarenclub op mogen vertrouwen dat ook de goedkope optie prima is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woning verduurzamen? Flink sparen, subsidie aanvragen of anders lenen

Stap 5: controleer of je subsidie kunt krijgen

Je hebt het juiste bedrijf gevonden en de offerte is helemaal opgemaakt. Belangrijk is nu nog wel om even te controleren of je nog subsidie kunt krijgen. Voor een subsidie om je huis te isoleren, moet je de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aanvragen. Dit loopt allemaal via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Er zitten alleen wel wat voorwaarden aan het krijgen van de subsidie. Zo moet je minimaal twee of meer isolatiemaatregelen nemen, daarnaast moet de isolatiewaarde goed zijn en mag er niet slechts een klein stukje geïsoleerd worden. Kijk dus goed wat je precies moet dan om in aanmerking te komen voor de subsidie.

Erg belangrijk om te weten is dat je de subsidie pas kan aanvragen nadat je alle verduurzamingsmaatregelen hebt laten uitvoeren. Zorg er dus voor dat je zeker bent dat je in aanmerking komt, anders zit je later met een financiële tegenvaller.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wijffels: kabinet moet kwetsbare Nederlanders meer helpen met verduurzamen

Stap 6: subsidie aanvragen

Alle werkzaamheden zitten erop en de rekeningen zijn ook betaald. Pas nu kun je de subsidie gaan aanvragen. Het aanvragen kan via de website van de RVO. Op de pagina met meer informatie over SEEH is een aanvraagbutton te vinden.

Je mag ook iemand machtigen om de aanvraag voor je te doen. Dit kan je doen via het formulier Machtiging intermediair subsidies (de machtiging hoeft niet meegestuurd te worden met de aanvraag).

Om de aanvraag te doen log je in met je DigiD. Direct na de subsidieaanvraag krijg je een ontvangstbevestiging per e-mail. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, krijg je binnen 13 weken na de aanvraag een brief met daarin de goedkeuring.

Tot 31 december 2020 is de subsidie extra hoog, namelijk 30 procent van de kosten. Het gaat hier om vaste bedragen per vierkante meter. Zo krijg je voor spouwmuurisolatie 8 euro terug per m2 en voor HR++ glas 53 euro terug per m2. Wat er precies met de subsidie na december gaat gebeuren is nog niet bekend.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van