'Niet vol te houden'

Oproep Rutte genegeerd: we werken amper extra thuis

09 oktober 2020 16:27 Aangepast: 09 oktober 2020 16:28
Reizigers op station Amersfoort Centraal. Beeld © ANP

Werk weer zoveel mogelijk thuis. Dat was het dringende advies van premier Rutte op de persconferentie eind september. Maar dat advies wordt veel minder goed opgevolgd dan bij de eerste lockdown. "Thuiswerken is niet bij alle functies zo lang vol te houden."

Half maart dit jaar gebeurde er iets wat niemand voor mogelijk had gehouden: na een oproep van het kabinet vanwege de toegenomen coronabesmettingen bleven Nederlanders massaal thuis.

Zo'n 44 procent van de Nederlandse werknemers ging 4 a 5 dagen per week thuiswerken. Bijna twee derde werkte minimaal 1 dag per week thuis.

Lege treincoupes

In het openbaar vervoer waren er in de weken na de persconferentie gemiddeld 84 procent minder check-ins dan het jaar ervoor. En we waren volgens Google zo ongeveer 52 procent minder vaak op werkplekken.

Wie nog wel aan het werk moest reed door uitgestorven straten of zat in een vrijwel lege treincoupe. Files? Die waren bijna helemaal verdwenen.

Iets minder druk in de trein

Hoe anders is dat nu. Wie deze week de trein pakte zat vaak niet in zijn eentje in een coupé. We reizen na de persconferentie wel iets minder met de trein of tram, al dan niet van en naar werk, maar we komen bij lange na niet in de buurt van de spectaculaire daling in maart.

In de twee weken voor de persconferentie van de premier waren er nog 47 procent minder check-ins in het ov dan vorig jaar. In de 10 dagen na Ruttes strenge woorden zijn dat er gemiddeld 52 procent minder. Een kleine daling dus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thuiswerken wordt weer de norm, zo sla jij je erdoorheen

We werken maar een klein beetje meer thuis

ING economisch bureau ziet een zelfde trend. Waar in april dus nog 44 procent zeker 4 dagen thuiswerkten, was dat in dat in augustus alweer gezakt naar 28 procent, blijkt uit een enquête van de bank. Dat was 30 september, twee dagen na de persconferentie, maar een klein beetje toegenomen: naar 32 procent.

Verkeersorganisatie ANWB lijkt wat optimistischer. Die ziet toch een behoorlijk verschil in het aantal files voor en na het advies van de premier. De ochtend- en avondspits is zo goed als verdwenen. Al is het op de weg de afgelopen twee weken nog wel drukker dan na de eerste lockdownmaatregelen. Het filezwaartecijfer stond afgelopen week op 35.000; in maart was dat 5000, vertelt een manager bij de verkeersorganisatie in de Telegraaf.

Meer dicht bij eerste lockdown

Een mogelijke verklaring is dat er in maart van dit jaar ook veel meer dichtging. Denk aan sportscholen, scholen en sommige winkels. Er waren dus, naast het thuiswerken, meer redenen om niet de weg op te gaan.

Werkgeversvereniging AWVN ziet daarnaast werkgevers inmiddels op een andere manier met het virus omgaan. In het begin van de crisis werd al gauw besloten: iedereen werkt, waar mogelijk, thuis. Bovendien wist men vaak nog niet goed wat de juiste maatregelen waren om besmettingen op de werkvloer te voorkomen.

Dat is nu anders. "Werkgevers zijn erachter gekomen dat zoveel thuiswerken niet voor iedereen alleen meer voordelig is. Niet bij alle functies is thuiswerken zo lang vol te houden. Vooral voor creatieve beroepen is het lastig", vertelt woordvoerder Jannes van der Velde.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vakbonden willen bonus voor thuiswerken

Meer mondkapjes en spatschermen

Ook hebben werkgevers een hoop voorzorgsmaatregelen genomen, zoals zorgen voor voldoende afstand en de aanschaf van spatschermen of mondkapjes. Van der Velde: "Veel bedrijven kunnen nu beter omgaan met het voorkomen van besmettingen. Overal zijn er maatregelen genomen. Mijn indruk is dat de meeste bedrijven dat goed doen en onder controle hebben."

Kan het nog zo zijn dat Ruttes woorden gewoonweg minder impact hebben? "Ik denk dat de waarschuwing wel serieus genomen wordt. Bedrijven hebben bovendien een groot belang bij het voorkomen van besmettingen. Dat lukt ook goed. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat er veel besmettingen voorkomen in de thuissituatie en veel minder op het werk."

Besmettingen op werk

Van de mensen die weten waar ze besmet zijn geraakt geeft inderdaad meer dan de helft aan dat dit thuis is gebeurt. Een kleine 13 procent wordt besmet op het werk. Dat percentage lijkt de laatste tijd wel iets op te lopen.

Hoe dan ook kun je niet van elk bedrijf verwachten dat het op dezelfde manier met huiswerken omgaat, zegt Van der Velde. "Een advies om maximaal thuis te werken is geen maatwerkadvies. Dat vult iedereen op zijn eigen manier in."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van