Ondanks corona

Vermogen miljardairs stijgt in crisis met 27 procent tot 8,7 biljoen

07 oktober 2020 11:40 Aangepast: 07 oktober 2020 13:32
Jeff Bezos is de rijkste persoon ter wereld Beeld © AP Photo/Patrick Semansky

De allerrijkste mensen ter wereld zagen tijdens de coronacrisis hun vermogen alleen maar verder stijgen. Inmiddels zijn hun vermogens zelfs groter dan ooit.

Er waren eind juli in de wereld in totaal 2189 mensen die meer dan 1 miljard dollar bezaten. Bij elkaar hadden ze een vermogen van 10,2 biljoen dollar (8,7 biljoen euro). Voor de duidelijkheid: dat is dus 10,2 duizend miljard.

Dat is aanzienlijk meer dan het vorige record van 8,9 biljoen dollar, dat eind vorig jaar in de boeken werd gezet. Dat blijkt uit het jaarlijkse Billionaires Report van de Zwitserse bank UBS en accountantskantoor PwC.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vermogen van superrijken groeit te snel om weg te geven

Tech en gezondheidszorg

De coronacrisis die dit jaar losbarstte heeft de economie flink geraakt, maar de allerrijksten merkten daar niets van. Sterker nog, ze zagen hun bezit met 27,5 procent stijgen. 

Miljardairs hebben vaak een groot deel van hun vermogen belegd, en dus profiteerden ze van de gestegen beurskoersen, vooral van techbedrijven en ondernemingen in de gezondheidszorg. Volgens UBS hadden miljardairs ook het lef om toen de aandelenbeurzen wereldwijd leden onder de coronacrisis, aandelen bij te kopen. 

Apple steeg 50 procent, Amazon 63 procent

Techbedrijven hebben het dit jaar op de beurs uitstekend gedaan. Terwijl de brede Amerikaanse S&P 500-index nu 3 procent hoger staat dan aan het begin van het jaar, heeft de Nasdaq-index, waarin veel techbedrijven zitten, bijna 23 procent gewonnen.

De koers van Apple steeg zelfs met de helft en die van Amazon met 63 procent.

Sinds eind juli, toen het rapport werd afgesloten, zijn de aandelenkoersen per saldo nog verder gestegen. De S&P 500 staat nu ruim 3 procent hoger dan eind juli en de Nasdaq een kleine 4 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Excentrieke miljardair zoekt vrouw om mee naar de maan te gaan

Jeff Bezos: 185 miljard

Het is dan ook geen toeval dat van de vier rijkste personen op aarde, er drie hun vermogen hebben vergaard in de techsector. De rijkste persoon ter wereld is Jeff Bezos, de man achter Amazon. Hij bezit nu 185 miljard dollar.

Op de derde plek staat Bill Gates (de oprichter van Microsoft), met een vermogen van 115 miljard en op plek vier Mark Zuckerberg van Facebook (97 miljard dollar).

Vreemde eend in de bijt is de nummer twee: de Fransman Bernard Arnault verdiende zijn geld in de mode-industrie. Het vermogen van Arnault en zijn familie wordt geschat op 117 miljard dollar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Japanse miljardair geeft 8 miljoen dollar weg aan twittervolgers als experiment

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van