Ga naar de inhoud
'Lieverd'

De Volkskrant mag recensent ontslaan die loog over benadering schrijfsters

Ontkenningen nekten boekrecensent Arjan Peters. Beeld © ANP

De Volkskrant mag de in opspraak geraakte literair recensent Arjan Peters ontslaan. Volgens de rechter heeft hij zich niet schuldig gemaakt aan #MeToo gedrag. Wel heeft hij de arbeidsrelatie onherstelbaar beschadigd door te liegen over zijn benadering van veelal jonge schrijfsters.

Dat heeft Amsterdamse kantonrechter vandaag geoordeeld. Wel moet de uitgever hem een ontslagvergoeding van ruim 32.000 euro betalen.

'Lieverd'

De 57-jarige Peters raakte eerder dit jaar in opspraak, toen bleek dat hij als literair recensent en jurylid herhaaldelijk contact had onderhouden met veelal jonge en beginnende schrijfsters.

Daarbij had hij hen gezegd hun boeken te zullen recenseren in de krant, verklapt dat hun werk was genomineerd voor een prijs, en aangestuurd op persoonlijke ontmoetingen als lunches. In die berichten gebruikte hij woorden als 'lieve', 'lieve groet', 'liefs', 'lieverd' en 'excuuskus'.

Ontslagprocedure

De Volkskrant zette Peters dit voorjaar op non-actief, en stapte na een vervolgonderzoek door Hoffmann Bedrijfsrecherche naar de rechter om hem te kunnen ontslaan. Daarmee gaat de Amsterdamse kantonrechter nu akkoord.

De kantonrechter benadrukt dat er van fysieke toenadering door Peters geen sprake was, en evenmin van insinuaties in die richting. Wel vindt de rechter dat hij als nationaal bekend recensent van een grote krant had moeten weten dat terughoudendheid in zijn relaties met de schrijfsters vereist was.

Machtige recensent

Ook had hij moeten weten dat zijn uitgever zijn gedrag ontoelaatbaar zou vinden. In het vervolgonderzoek gaven verschillende schrijfsters aan in het contact termen als 'lieve' te hebben overgenomen, omdat zij de relatie met een machtige recensent niet wilden beschadigen.

Toch was zijn gedrag tegenover de schrijfsters volgens de rechter uiteindelijk niet ernstig genoeg om hem te ontslaan. Wat Peters nekte, waren zijn aanvankelijke stellige ontkenningen toen hij door zijn werkgever werd gevraagd om te reageren op de geruchten hierover.

Geen vertrouwen

Volgens de kantonrechter heeft Peters de arbeidsrelatie hiermee zodanig beschadigd, dat er bij de krant geen vertrouwen meer in hem bestaat. De uitgever mag de recensent, die meer dan 28 jaar voor de Volkskrant schreef en een zeer goede staat van dienst had, daarom ontslaan.

Peters heeft tegenover persbureau ANP gezegd dat hij in hoger beroep gaat.