Ga naar de inhoud
Scherpte terugkrijgen

Meer besmettingen op het werk: 'Niet alle werkgevers handhaven de richtlijnen'

Beeld © Getty

De werkvloer is in opkomst als coronabesmettingshaard. Na maanden waarin het ziekteverzuim historisch laag was, klimt het aantal coronagerelateerde ziekmeldingen weer. Werkgevers zijn aan zet om weerstand te bieden tegen een oplopend aantal besmettingen, zeggen bedrijfsartsen. "Niet alle werkgevers in Nederland handhaven even strikt de richtlijnen."

"Werk zoveel mogelijk thuis." Dat is nog altijd het devies van de mensen die de coronapandemie in Nederland bestrijden. Om besmettingen met het coronavirus te voorkomen moet contact met anderen zoveel mogelijk beperkt worden. Bijvoorbeeld met collega's.

Thuissituatie

Toch keren steeds meer mensen terug naar hun werkplek, blijkt uit cijfers van Google. Het gevolg: een groeiend aantal mensen raakt besmet met Covid-19 op de werkvloer.

Van de meeste gevallen is nog steeds onduidelijk waar iemand corona heeft opgelopen. Maar uit de meest recente cijfers van het RIVM en de GGD'en blijkt dat van de besmettingshaarden die wel bekend zijn de thuissituatie nog altijd veruit het vaakst gemeld wordt, als het gaat om de plek waar mensen Covid-19 hebben opgelopen. Daarna volgt afgelopen week de werksituatie.

Ook Human Total Care en ArboUnie merken dat het ziekteverzuim stijgt de laatste weken. Het coronavirus is een belangrijke oorzaak. "Het percentage van het verzuim dat met corona te maken heeft, is vanaf week 35 weer aan het stijgen: een op de vier meldingen is coronagerelateerd. Ter vergelijking: in maart was dit een op de twee. En tussen de eerste en tweede golf was dit een op de tien verzuimgevallen", stelt Human Total Care.

Handhaven

"Niet alle werkgevers in Nederland handhaven even strikt de richtlijnen. En dat terwijl werkgevers vanuit het wettelijke kader wel de verplichting hebben om een gezonde en veilige werkomgeving te bieden", reageert medisch directeur en bedrijfsarts Jurriaan Penders, van Human Total Care.

"We zien daarbij dat aan het doorvoeren van de protocollen goed gehoor is gegeven", gaat Penders verder. "Dan hebben we het over de anderhalve meter afstand en de hygiënemaatregelen. Het naleven van deze protocollen - dan hebben we het over het gedrag van mensen - vraagt vervolgens wel een actieve aanpak vanuit de werkgever."

Urgentie

Het gevoel van urgentie over het coronavirus is wellicht wat afgenomen de laatste weken en maanden. Sommigen raken ook geërgerd door de oplopende wachttijden in de teststraten. Dat frustreert de bedrijfsvoering.

"Ik werk in een supermarkt en alle jongeren melden zich ziek omdat ze verkouden zijn en een test moeten doen. Je bent ze de hele week kwijt! Lekker om zo de bezetting rond te krijgen", reageert roostermaker Anja op een oproep van onze redactie.

Bij de Inspectie SZW zijn intussen meer dan 3500 klachten binnengekomen over corona en de werkvloer. "Er komen veel klachten binnen over dat er op de werkplek onvoldoende afstand worden gehouden of dat er zieke collega's aan het werk zijn", meldt een woordvoerder.

Vooral van werkenden uit de detailhandel, de horeca en recreatie komen meldingen binnen. Niet geheel ontoevallig wellicht: juist de sectoren waar veel gewerkt wordt met roosters en diensten.

Aanspreken op gedrag

Toch blijft het slim om de 'blijf thuis'- en afstandsregels te volgen. Penders: "Om de scherpte terug te krijgen is aanspreken op gedrag gewenst. Wij roepen dan ook alle werkgevers op om hun invloed - vanuit die arbeidsrechtelijke verhouding die er is met werkenden - uit te oefenen. En om zo actief bij te dragen aan de gezamenlijke aanpak van corona. Er ligt hier een belangrijke taak voor werkgevers in Nederland.

Want uiteindelijk ben je met je rooster pas echt in de aap gelogeerd als er toch onverhoopt corona bij jouw bedrijf uitbreekt. Bij Wendy kreeg een collega een positieve testuitslag en moesten zeven van de vijftien teamleden in thuisquarantaine. "Het is ineens een complete chaos. Als er wel een collega tussen zit die positief test heb je een veel groter probleem met de bezetting."