Minder onethisch gedrag

Foto's van dierbaren op je werk maken je een betere werknemer

25 september 2020 06:18 Aangepast: 25 september 2020 08:34
Beeld © iStock

Een foto van een dierbare op je werkplek maakt je een beter mens. Je wordt vriendelijker en je gaat je netter gedragen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Klinkt soft, maar het gaat om keiharde euro's. Jaarlijks verliezen bedrijven miljoenen euro's aan 'onethisch gedrag' van werknemers. 

Denk bijvoorbeeld aan stelen, ongeoorloofde uitgaven op kosten van de zaak, of een middagje vakantiebestemmingen selecteren in de baas z'n tijd. 

'Kleine aanpassingen'

Foto's van familie, vrienden en andere naasten op de werkplek blijken dat soort gedrag een halt toe te roepen, concludeert organisatiepsycholoog Ashley Hardin in een onderzoek dat deze winter gepubliceerd wordt in het Amerikaanse tijdschrift Organizational Behavior and Human Decision Processes.

"Kleine aanpassingen aan de fysieke omgeving kunnen het gedrag van werknemers positief beïnvloeden. Het is dus mogelijk om fraude en andere ongewenste gedragingen te voorkomen", laat Hardin weten. 

Forse bedragen

Interessant voor werkgevers, want bedrijven lopen veel geld mis door onethisch gedrag van het personeel. Het kan gaan om forse bedragen, zoals een recente diefstal van enkele tienduizenden euro's door een casinomedewerker in Boskoop. Daar werd een de medewerker ontslagen, toen dat aan het licht kwam. 

Veel vaker gaat het om 'kleine dingetjes'. Een pak printpapier voor thuis bijvoorbeeld, of het meenemen van pennen, muismatten en andere kantoorartikelen. Uit een peiling blijkt dat meer dan de helft van de werknemers dat weleens gedaan heeft. Lijkt onschuldig, is verboden. 

5 procent omzet

Jaarlijks verliezen bedrijven 5 procent van hun omzet door dit soort diefstalletjes, schatten onderzoekers. Het is dus lucratief voor werkgevers om ethisch gedrag te stimuleren. 

Achter het bureau van de Amerikaanse president Donald Trump prijken foto's van zijn ouders. Achter het bureau van de Amerikaanse president Donald Trump prijken foto's van zijn ouders.

De geldende bedrijfscultuur op veel werkplekken stimuleert efficiëntie en eigenbelang, egoïsme zelfs, legt Hardin in haar paper uit. In veel gevallen pakt dat goed uit, omdat het werknemers aanjaagt winst te maken voor het bedrijf. 

De andere kant van de medaille is dat je daardoor ook sneller kiest voor persoonlijk gewin, als de kans zich voordoet om geld of spullen in je eigen zak te steken. Terwijl je dat normaal gesproken nooit zou doen. 

Normen en waarden

In een reeks experimenten en een enquête toont Hardin aan dat foto's van dierbaren het sluimerende egoïsme breken. Je wordt door die foto's herinnerd aan geliefden en daardoor aan je normen en waarden. Je wil misschien onbewust het goede voorbeeld geven. 

Dat zou betekenen dat werknemers zich in deze tijden van corona voorbeeldig zouden moeten gedragen, tijdens het thuiswerken. Daar zijn ze immers omringd door foto's en andere persoonlijke spullen. Misschien zelfs de dierbaren in levende lijve. 

"Spot on", zegt Hardin in een mailwisseling met RTL Z. "Maar er spelen ook andere factoren mee. Als je onzeker bent over je eigen financiën, omdat je baan op de tocht staat, ben je misschien weer eerder geneigd onethisch gedrag te vertonen. Dus het is lastig te voorspellen wat het gevolg van de pandemie precies is."  

Methode

Ashley Hardin is gedragsdeskundige aan de Washington University in St. Louis. Samen met enkele collega's toont zij in vier studies het verband aan tussen foto's van dierbaren en ethisch gedrag. 

In een enquête is werknemers gevraagd in hoeverre zij hun werkplekken hebben opgeleukt met foto's van dierbaren en anderen. Vervolgens is hun leidinggevende gevraagd of hun personeel zich weleens schuldig heeft gemaakt aan onethisch gedrag. 

In een reeks experimenten kregen twee groepen testpersonen een opdracht. De ene groep deed de opdracht met foto's van dierbaren, de andere zonder. Gedurende de opdracht kregen beide groepen de mogelijkheid een frauduleuze handeling te doen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van