DSW de eerste

Eerste zorgpremie bekend: maandbedrag stijgt, maar effect corona is beperkt

22 september 2020 06:02 Aangepast: 22 september 2020 09:32
Een huisartsenpost in Den Haag. Beeld © ANP

De premie voor een basisverzekering bij zorgverzekeraar DSW stijgt volgend jaar met ruim 6 euro tot 124,50 euro per maand. Een hogere premie is volgens het bedrijf nodig om de stijgende kosten voor de zorg te kunnen blijven dekken.

Volgens DSW stijgen de kosten in de zorg vooral door hogere lonen in de sector en hogere prijzen, bijvoorbeeld door het gebruik van dure geneesmiddelen. Dit zorgt volgens DSW voor het grootste deel van de premiestijging.

Een tweede oorzaak is het feit dat DSW geen buffers meer heeft om de premie vanuit zijn eigen reserves lager te houden. Zorgverzekeraars zetten vaak financiële buffers in om de premies goedkoper te maken en meer klanten te winnen. Maar die buffers zijn bij DSW opgedroogd.

'Effect corona beperkt'

Het coronavirus heeft volgens DSW een beperkte invloed op de stijgende zorgkosten voor dit jaar. De hogere kosten door bijvoorbeeld ziekenhuisopnames worden gecompenseerd door lagere kosten voor reguliere zorg. Bijvoorbeeld omdat er minder mensen worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

DSW komt traditiegetrouw als eerste naar buiten met de premie voor de basisverzekering voor volgend jaar. Het vormt een goede graadmeter voor de rest van de verzekeraars, die meestal de lijn van DSW volgen. Uiterlijk op 12 november moeten alle premies bekend zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

6,7 miljard euro extra naar zorg vanwege coronavirus

Een verhoging van de premies werd op Prinsjesdag vorige week al voorspeld. Voor volgend jaar verwacht het kabinet een gemiddelde zorgpremie van 123 euro per maand, een groei van enkele euro's per maand.

Het eigen risico blijft 385 euro. De zorgtoeslag wordt komend jaar verhoogd met 44 euro voor alleenstaanden en met 99 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Video: Switchen van zorgverzekering? Dan moet je hierop letten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van